Cywil w mundurze

• Autor wątku Autor wątku Kondensator.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak myślisz?
Mi właśnie chodzi tylko o spodnie ale to.jednak integralna część munduru...
Nie chcę się nadziać.

Powiem tak: ustawa jest tak niejasna, że spowodowała 3 strony dyskusji na forum, w której co ciekawe, obaj interlokutorzy mają rację. Zasadniczo zakazu nie ma. Ale na siłę interpretując...

wlasnie na siłę..... Większość czerwonych myślę że by opuściła w takim przypadku ale może się trafić jakiś żandarm z krwi i kości który na siłę będzie dążył do tego żeby sprawiedliwość zatriumfowała i klops....

Wtedy wszystko zależy od sądu. Ja w spodniach wz. 93 chodzę normalnie po mieście.

Syphar napisał:
Formalnie możesz w nich iść. Byle nie w kompletnym mundurze.
Ja bym się zastanowił na poprawnością tej wykładni .
gentlemanjack napisał:
Jestem żołnierzem zawodowym.
Jak każdy żołnierz mam w szafie kilka mundurów polowych w których juz nie chodze ale są całkiem dobre. Czy wyjście np do lasu na biwak w takich spodniach (które uważam za naprawdę porządne) jest niedozwolone? Spodnie sa po okresie uzywalnosci i nigdzie ich nie kupiłem. Wyrzucić zeby kupic nowe prawie takie same trochę szkoda...
Co o tym myślicie?

Tu sprawa jest co inna, posiadasz status żołnierza zawodowego i jest osobą uprawnioną do używania munduru wiec przepisy rozporządzenia:
Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 29 - Dziennik Ustaw
- nie mają zastosowania w stosunku do żołnierza w czynnej służbie wojskowej w tym w zawodowej służbie wojskowej, co nie oznacza, że nie ma tu ograniczeń.
Tu jest prawa wewnętrzna wojska i moim zdaniem mamy do czynienia z naruszeniem dyscypliny wojskowej w postaci używania umundurowania niezgodnie z przeznaczeniem i w połączeniu z przedmiotami ubioru cywilnego. W mojej ocenie kwalifikuje się się to pod reakcję dyscyplinarną ( celowo piszę "reakcję" a nie "postępowanie" ) sprawa jest banalna ale złośliwy i rozgarnięty przełożony jest w stanie Ci nawet jednorazowo obciąć 1/3 uposażenia.
Tak na marginesie: to nie wstyd Ci Żołnierzu że nie znasz tzw. "przepisów ubiorczych" :?: Internetowy System Aktów Prawnych Może trochę więcej szacunku do munduru :!:

Ja bym się zastanowił na poprawnością tej wykładni .
Dyskutowaliśmy już na ten temat. Efekt tego był jedynie taki, że żaden z nas nie znalazł stosownego wyroku sądu, który by taką wykładnię zanegował.

Zdaje się, że za dużo przenika do nas pierwiastków z prawa precedensowego.

To prawda, ale stanowione jest w tym wypadku dość jednak niejasne.

Powrót