Cywil w mundurze

• Autor wątku Autor wątku norbi915
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

norbi915

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, czy jako cywil (dopiero w tym roku kończę 18 lat) mogę nosićspodnie i bbluze wojskową z kamuflażem flecktarn z flagą niemiecką na ramieniu?

A od kiedy to noszenie bluz wojskowych z flagą jest uregulowane prawnie (oczywiście wykluczając stan wojny)?

Ostatnia edycja:
Przepraszam, ale się nie znam, zakupiłem go 2 dni temu na allegro i po prostu chciałem się dowiedzieć czy nic mi za niego nie grozi, biorąc pod uwagę, że jednak bluza flecktarn pasuje najlepiej do spodni tego samego kamuflażu, wyczytałem, że flecktarn jest kamuflażem bundeswehry, więc wolałbym się upewnić, niż później płacić grzywnę za noszenie go na codzień

Buliusz napisał:
A od kiedy to noszenie bluz wojskowych z flagą jest uregulowane prawnie (oczywiście wykluczając stan wojny)?

W zasadzie to można się spierać o to bo nadal obowiązują m. in przepisy art. 10 i 13 ust. 1 "starej" i niemalże zapomnianej ustawy z dnia 21 grudnia 1978 r. o odznakach i mundurach. Niedawno nawet ogłoszono tekst jednolity w Dz. U. z 2016 r. poz 38.

Gorliwy policjant jest w stanie zrobić użytek z powyższych przepisów oraz art. 61 § 1 i 3 kw.

Ostatnia edycja:
Niemieckie możesz sobie nosić. Gorliwy policjant może co najwyżej puścić bąka.
A tak na poważnie to noszenie "munduru" Bundeswehry nie jest w Polsce zabronione. Co innego gdyby ten "mundur" faktycznie był mundurem.

Temat poruszany kilkanaście razy na forum. Użyj opcji "szukaj". Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót