cywilny w Niemczech konieczny?

• Autor wątku Autor wątku stokrotka_00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stokrotka_00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
chciałabym sie dowiedziec jak to jest w przypadku mojej sytuacji czy musze brać ślub cywilny w Niemczech by był on ważny, otrzymać obywatelstwo, móc tam byc zameldowanym, pracować, i mieć inne związane z tym prawa, gdy:
-jestem Polką, mieszkam w Polsce ale mam zamiar się tam w wakacje przeprowadzić (stąd ślub cywilny na rok przed kościelnym - sądzę konieczny???????)
-mój nażeczony jest Polakiem ale od 8 lat mieszka w Niemczech (ma podwójne obywatelstwo)

pytam, gdyz słyszałam od niektórych osób, że jest to konieczneby wziąć cywilny w Niemczech a nie w Polsce by nasze małżństwo było "niemieckie"

a inni znów mówia że to na tej samej zasadzie dziła w sensie jak wezmę tam ślub to zgłaszam w urzędzie stanu cywilnego w Polsce że go wzięłąm aaa jak by on wziął ze mną ślub w Polsce to on poprostu zgłasza tam i tyle

proszę powiedzcie jak to jest bo już zgłupiałam...

dzięki z góry za kolejne Wasze wsparcie

pytam, gdyz słyszałam od niektórych osób, że jest to konieczneby wziąć cywilny w Niemczech a nie w Polsce by nasze małżństwo było "niemieckie"

bzdura

Nie rozumiem dlaczego tak wszystkim zalezy na obywatelstwie niemieckim?Jestesmy w UE takze bez tego obywatelstwa mamy takie same prawa jak kazdy rodowity niemiec!:-)

do Bundestagu?

ojjj to jakas nowość :o

Ostatnia edycja:
chyba o tobie zapomnieli...jaka szkoda...:-)koncze wlasnie skonczylam prace,milego dnia wszystkim.

Ostatnia edycja:
do bundestagu to nie ale w lokalnych wyborach jak najbardziej masz prawo głosu jak masz meldunek

a cywilny nie jest potrzebny
idzie do Rathaus
najlepiej z narzeczonym i meldujecie Ciebie
równocześnie informujecie ze chcesz zgłosić stały pobyt w Niemczech
podpisujesz im oświadczenie ze masz środki na utrzymanie, ubezpieczenie zdrowotne (obowiązkowe)
po 2-3 tygodniach powinnaś dostać ładną karteczkę ze przyjęli do wiadomości ze u nich jesteś.
W piśmie proszą abyś im przesłała akt ślubu jak go już weźmiesz lub kopie umowy o prace (jeśli jakąś podejmiesz)

a narzeczony zgłasza ze prowadzicie razem gospodarstwo domowe i jesteś na jego utrzymaniu (to już w Job Center)
dodatkowo może się starać o zmianę karty podatkowej, bo nie jest już osoba samotną tylko w związku i ma prawo płacić mniejszy podatek

oni uznają wolne związki i to jest mile
wiec po co wydawać dwa razy na wesele skoro rok można poczekać

trzeba tylko w rathaus dopytać dokładnie bo czasem coś się rożni w zależności od landu- dlatego wyciągnij narzeczonego, jak będzie wiedział dokładnie o co się pytać

Powrót