Cz moge pobierac kindergeld??

• Autor wątku Autor wątku kamp33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamp33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam
Jestem po rozwodze,dzieci mieszkaja z matka w polsce matka nie pobiera rodzinnego bo ma za wysokie dochody.Ja mieszkam w niemczech mam prawo pobytu i pozwolenie na prace prauje na pelny etat u niemieckiego pracodawcy.
Czy ja moge tu pobierac kindergeld na moje corki ktore sa z matka w polsce?

tak powinieneś otrzymać zasiłek na dzieci ,
oczywiście też zależy to od dochodu ale raczej trudniej je przekroczyć niż w Polsce
załatwianie będzie wymagało trochę czasu ,ale wszystko Ci nadpłacą ,
by to trwało około pół roku Polską część formularza najlepiej załatwić samemu ,
jest wiele na ten temat jak to załatwić gdzie się udać na podobnych postach

w Niemczech ma kazde dziecko kindergled (rodzinne)..to nie ma nic wspolnego z dochodem,sa bogaci i biedni a maja...Musisz sie udac po wnioski do Familienkasse , Antrag auf Kindergeld(wniosek)...jak tu pracujesz placisz podatki to Ci sie nalezy na dzieci..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziekuje za podpowiedzi.Przydaly sie bardzo dzis po rozmowie z panem z Familienkasse wiem ze mi przysluguje nawet w przypatku gdy zasilek tez pobiera moja byla zona w polsce wtedy jest on pomniejszany o ta kwote co moja ex pobiera .

kamp33 przyznali Ci te kindergeld? prosze napisz jak to zrobiles, moj ex meczy mnie wysokimi alimetami :mad:te pieniadze pomogly by troszke

Witam, od sierpnia zaczynam Ausbildung, pytałam parę osób i mówią że mogę dostać kindergeld (tzn moi rodzice) w urzędzie powiedzieli mi, że wszystko musdzę załatwić w Polsce. Czytam o tym, i nie wiem czy mi sie należy bo moi rodzice nigdy nie byli w Niemczech. Czy mi się należy rodzinne czy odmówią? z Góry dziękuję za odpowiedź

Powrót