Cz to jest państwo prawa.

• Autor wątku Autor wątku andrus1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrus1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
czy na tym forum są ludzie znający prawo kpk poszkodowana w wyniku przestępstwa została całkowicie niezdolna do samodzielnej egzystencji oraz choroby psychicznej.prokuratura nie przyznała jej pomocy prawnej przesłuchiwano ją w szpitalu bez adwokata .a stan zdrowia psychicznego jest jej taki ,gdyby zadać jej pytanie:Ela czy to kosmici cię napadli i porwali ,lub inną bajkę powiedziała by że tak.w jej imieniu wystąpiłem z wnioskiem o wizje lokalną oraz rekonstrukcje zdarzenia ,prokuratura odmówiła uzasadniając że w sprawie był już powołany biegły i jego opinia jest wystarczająca ,ja powołałem się na Art. 170 kpk § 2. ale oddalono mój wniosek czy miał prawo tak postąpić A cała sprawa dotyczy wypadku drogowego sprawcą był żołnierz zawodowy.Jeśli ktoś podejmie ten temat to będę pisał dalej .andrus

Odnośnie biegłego to odmawia się na podstawie art. 201 kpk. Jaki był biegły w sprawie, co to był za wypadek, jak wyglądał?
Kiedy to było, ile trwa postępowanie?
Czego miała dotyczyć wizja lokalna?
Czy czytał Pan opinię i co wynika z jej treści?
Rozumiem że prowadzi to prokuratura wojskowa?

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz.Moja koleżanka przechodząc przez droge przy zejściu w odległości 1m od pobocza w terenie zabudowanym została potrącona przez samochód do przejścia dla pieszych było ponad 200m kierowca jechał 60km/g ale w tym miejscu jest dozwolona 70 ka pomimo tablicy niebezpieczne wypadki znak inne niebezpieczeństwa ,było to 15.12.2006r.wizja lokalna rekonstrukcja wypadku miała ustalić faktyczne miejsce wypadku oraz jego zajście.brak jest świadków inaczej zeznaje sprawca a inaczej poszkodowana .opinia biegłego z zakresu ruchu drogowego bezposrednią przyczyną wypadku było zachowanie sie pieszej która przekraczając droge w miejscu niedozwolonym nie ustąpiła pieszeństwa nadjeżdzającemu pojazdowi wejście pieszej na jezdnie miało cechy nagłości i nastąpiło w okolicznośsiach w których kierowca nie ma obowiązku ani nie może spodziewać się lub przewidzieć pojawienie się pieszego na jezdni możliwość uniknięcia wypadku była tylko i wyłącznie po stronie pieszej która mogła zatrzymać się na osi jezdni i przepuścić nadjeżdzający samochód kierowca zauważył pieszą w odległości 10 m od zderzenia wykonał wprawdzie manewr skrętu w lewo ale okazał się on nieskuteczny tyle biegły.po przyjeżdzie policji i pogotowia natychmiast na miejsce zdażenia przyjechała żandarmeria wojskowa i przejeła czynności w miejscu w którym przechodziła znajoma jest dozwolone dla pieszych ale 2 metry dalej jest linia ciągła i tam właśnie przesuneli wypadek

Kim jest Pan dla pokrzywdzonej?

poszkodowana jest konkubiną mojego dobrego kolegi jej opiekuna.ja w lipcu miałem operacje guza mózgu mam paraliż konczyn dolnych całymi dniami siedze przy komputerze poprosili mnie o pomoc to ja pisze wszystkie pisma.To są samotni schorowani ludzie żyja w nieludzkich warunkach na odludziu podczas jej padaczki pourazowej pogotowie odmawia pomocy,bo i tak nie trawią.Trójka kalek walczy z armią,

Ten lekarz co był przy przesłuchaniu to był psycholog?
Jesli pokrzywdzona sama nie może wykonywac swoich uprawnień ze względu na stan zdrowia ( art. 51 par 3 kpk), prawa te wykonuje osoba pod której pieczą pozostaje. Zatem ta osoba winna składac wnioski dowodowe(czyli osoba wykonujaca pieczę).

Najpierw napisac pismo, opisując stan zdrowia pokrzywdzonej wskazujący na niemoznmośc wykonywania swoich praw, następnie opis sytuacji wskazującej na to, że pokrzywdzona pozostaje pod pieczą danej osoby.
Kolejne pismo (można wysyłać równocześnie) to ewentualne wnioski dowodowe - jest temat wyróżniony na forum prawo karne.
Co do opinii biegłego to można wnosić o nowego biegłego, ale tylko gdy opinia jest niepełna , niejasna, zasadniczo art.201 kpk.

Osoba pokrzywdzona jako strona post. przyg może składać wniosek o wyznaczenie jej pełnomocnika z urzędu. Taki wniosek powinien być skierowany do prezesa sądu właściwego do rozpoznania sprawy. Wniosek powinien wskazywać na niemozność poniesienia kosztów pełnomocnictwa(art.88 kpk i tam wskazane przepisy), ewentualnie zawierać dokumenty wskazujace na złą sytuacje majątkową.

Nie było żadnego psychologa ,żandarmeria przyjechała do szpitala i próbowali ja przesłuchać ,Konsultacja psychiatryczna:Kontakt powierzchowny,wypowiedz nielogiczna świadomość przymglona uzyskali jakiś podpis i szybko umorzyli dochodzenie.Ja natychmiast drogą meilowa złożyłem zażalenie do prokuratury w poznaniu i naczelnej w Warszawie wznowiono dochodzenie ale przez pół roku i tak nie przeprowadzili rekonstrukcji wypadku przesłuchano poszkodowaną w obecności kolegi,ponownie umorzyli dochodzenie nie uwzględniając wniosku,pouczenie że morze się odwołać W.P O w Poznaniu i tak zrobiłem,ale ale żandarmeria nie skierowała go do Poznania tylko do sądu w Z .G. która podtrzymała stanowisko prokuratury.
Z pouczeniem:Na powyższe postanowienie nie przysługuje zażalenie Postanowienie jest prawomocne i podlega wykonaniu.

Jeszcze jedno,umorzenie dochodzenia pozbawia poszkodowaną dochodzenia zadośćuczynienia z oc sprawcy,a w sytuacji zdrowotnej ma to ogromne znaczenie.

Czyli sprawa została już zakończona, skoro rozstrzygnął Sąd.

[cytat="andrus1"] ponownie umorzyli dochodzenie nie uwzględniając wniosku,pouczenie że morze się odwołać W.P O w Poznaniu i tak zrobiłem,ale ale żandarmeria nie skierowała go do Poznania tylko do sądu w Z .G. która podtrzymała stanowisko prokuratury.
[/cytat]
W podanym przez Pana okresie czasu, nastąpila zmiana przepisów kodeksu postepowania karnego - wyniku tej zmiany, zażalenia na postanowienia o umorzeniu postępowania, nie są rozpatrywane przez prokuraturę wyższego szczebla, tylko przez właściwy terytorialnie Sąd. Wskazane przez Pana okoliczności, nakazują przyjąć że w opisanej przez Pana sprawie, tak wlasnie postąpiono.

[cytat="andrus1"]Jeszcze jedno,umorzenie dochodzenia pozbawia poszkodowaną dochodzenia zadośćuczynienia z oc sprawcy,a w sytuacji zdrowotnej ma to ogromne znaczenie.[/cytat]

Skoro uznano, iż to po stronie pokrzywdzonej leży wina za zaistniały wypadek, to i tak nie mogla by sie ona ubiegać o odszkodowanie z OC kierującego.
Ponadto, skoro w wyniku przeprowadzonego postępowania stwierdzono, że za zaistnienie zdarzenia winę ponosi Pańska koleżanka, to wlasnie ona jest sprawcą, a nie kierujący pojazdem.

Tak ale ja nigdy nie po godzę się z opinią biegłego,droga prosta dobrze oświetlona znaki ostrzegawcze poziome linie czerwone na asfalcie ostrzegające o niebezpiecznym odcinku drogi 25 osób zabitych.znajoma już przed wypadkiem była chora jej chód był powolny nie mogła nagle wtargnąc.
przejście dla pieszej przez drogę zajeło około 7 sek a więc gdyby obserwował drogę z jakiej odległości musiał by widzieć pieszą wchodzącą na jezdnie a on ją potrącił już przy zejściu z drogi z naprzeciwka nie nadjeżdzał żaden samochód on zobaczyl ją na 10 m przed uderzeniem 60 km/godz w tak niebezpiecznym miejscu to wariacja w tym miejscu przejście jest dozwolone tak stwierdziła policja drogowa,przechodzi tam cała wieś.za 30 min opisze co zamierzam dalej z tym zrobić

a więc co zamierzam zrobić"
1 Sąd pozbawił nas możliwości odwołania ,ale otworzył drogę do złożenia skargi do Trybunału Praw Człowieka w Sztrazburgu.taką skargę napiszą nam studenci Wydziału Prawa.
2.wystąpić do prokuratury o kserokopie pełnej opinij biegłego ,przedstawienie jej prawniką czy została sporządzona zgodnie z prawem .
3 złożenie pozwu do sądu cywilnego przeciwko sprawcy wypadku,z kosztów zostaniemy zwolnieni i na pewno zostanie przydzielony adwokat z urzędu.
zamówić ekspertyze zespołu biegłych(instytucji) z wykorzystaniem nowoczesnych programów komputerowych.(cena takiej ekspertyzy to 2 tys) to trochę potrwa ale ja mam czas.

[cytat="andrus1"]
2.wystąpić do prokuratury o kserokopie pełnej opinij biegłego ,przedstawienie jej prawniką czy została sporządzona zgodnie z prawem . [/cytat]
Proszę pamiętać, iż za wydanie pokrzywdzonej opinii, bedzie musiala ona zapłacić. Nadto, jeżeli opinia została wydana przez biegłego, który jest ustanowiono przy którymś z Sądów Okręgowych, to nie bardzo widzę jak mogła zostać wydana ona niezgodnie z prawem.
[cytat:1qxngwzb] 3 złożenie pozwu do sądu cywilnego przeciwko sprawcy wypadku,z kosztów zostaniemy zwolnieni i na pewno zostanie przydzielony adwokat z urzędu.
zamówić ekspertyze zespołu biegłych(instytucji) z wykorzystaniem nowoczesnych programów komputerowych.(cena takiej ekspertyzy to 2 tys) [/cytat:1qxngwzb]
Po pierwsze zwolnienie z kosztów nie jest sytuacją obligatoryjną, i nie zawsze Sąd musi się przychylić do Państwa wniosku.
Po drugie - analogiczna sytuacja ma miejsce z pełnomocnikiem z urzędu.
Po trzecie - stać Państwa na wydanie pieniędzy na prywatną opinię bieglego, a nie stać na oplacenie kosztow postępowania? Ciekawe.... :what:
Po czwarte - opinia biegłych, o ile nie została sporządzona na zamówienie organu procesowego, a na zamówienie strony, choćby była jak najbardziej korzystna dla Państwa, nie będzie stanowiła dowodu w prowadzonym postępowaniu - możę być co najwyżej poszlaką. Nadto, nie bardzo wiem, do którego postępowania chcieli by Państwo złożyć tą opinię, skoro postępowanie w tej sprawie zostało prawomocnie zakończone.

Zanim, cokolwiek Pan napisze, lub podejmie jakiekolwiek inne kroki, proszę się najpierw dokładnie zastanowić. Pośpiech jest z natury zlym doradcą.

A Brak obrońcy w postępowaniu karnym
Monitor Prawniczy w ePrenumeracie! Sprawdź szczegóły ?
Postanowienie SN

Bezwzględna przyczyna odwoławcza określona w art. 439 § 1 pkt 10 KPK zachodzi zawsze, gdy sąd zignoruje powinność wynikającą z art. 79 § 1 pkt 3 KPK, w konsekwencji czego oskarżony przez pewien czas trwania postępowania sądowego nie będzie miał obrońcy, gdy jest to obowiązkowe. Uchybienie to nie ulega konwalidacji wskutek pojawienia się obrońcy w późniejszej fazie procesu i stwierdzenia przez biegłych lekarzy psychiatrów, że poczytalność oskarżonego zarówno w chwili popełniania zarzucanego mu czynu (lub czynów), jak i w czasie procedowania nie budzi wątpliwości.18. Prawo ofiary do pomocy i reprezentacji prawnej powinno być przynajmniej zrównane z prawami przysługującymi oskarżonemu. Ofiara powinna mieć np. prawo do bezpłatnego pełnomocnika, w tych samych przypadkach, w których przyznaje się prawo sprawcy do obrońcy z urzędu.
co pan na to:

To orzeczenie SN dotyczy braku obrońcy czyli uczestnika procesu występującego po stronie oskarżonego a nie pokrzywdzonego.

Po zakończeniu dochodzenia skierowali wniosek do policji o ukaranie z K. W.
A KARTA PRAW OFIARY:Polska Karta Praw Ofiary
18. Prawo ofiary do pomocy i reprezentacji prawnej powinno być przynajmniej zrównane z prawami przysługującymi oskarżonemu. Ofiara powinna mieć np. prawo do bezpłatnego pełnomocnika, w tych samych przypadkach, w których przyznaje się prawo sprawcy do obrońcy z urzędu.
Nie można przerzucać odpowiedzialności za przestępstwo ze sprawcy na ofiarę. Nie można usprawiedliwiać przestępstwa tradycją, kulturą, stereotypami minimalizującymi winę sprawcy

Na Pana miejscu bardziej martwił bym się tym, że przeciwko pana znajomej może być złożony pozew o zapłatę za naprawę samochodu, który napewno uległ uszkodzeniu w wyniku wypadku. Jeśli kierowca ma ubezpieczenie AC to pozew taki może złożyć firma ubezpieczeniowa, która wypłaci odszkodowanie.

[cytat="andrus1"]Ofiara powinna mieć np. prawo do bezpłatnego pełnomocnika, w tych samych przypadkach, w których przyznaje się prawo sprawcy do obrońcy z urzędu.[/cytat]

Tak jest. Tyle że brak pełnomocnika (odmiennie niż brak obrońcy) nie jest bezwzględną przesłąnką odwoławczą o której mowa w cytowanym wcześniej przeczeniu.

[cytat:1gko4bdl]Nie można przerzucać odpowiedzialności za przestępstwo ze sprawcy na ofiarę. Nie można usprawiedliwiać przestępstwa tradycją, kulturą, stereotypami minimalizującymi winę sprawcy[/cytat:1gko4bdl]

A to do czego ma w tej sprawie się odnosić?

Z robie wszystko żeby do prowadzić do rekonstrukcji wypadku przez niezależną instytucje,a nie przez znajomego podejrzanego mieszkają w tej samej małej miejscowości gdzie co drugi to wojskowy.Gdyby pan znał dobrze sprawę, na pewno by pan osiwiał.po kilku dniach sami bez niczyjej zgody zaczeli ją przesłuchiwać w szpitalu uzyskali jakis podpis ona miała ręce niewładne,podważyłem autentycznośc podpisu wznowiono dochodzenie.liczyli ze ona umrze .gdyby pan zobaczył zdięcia miejsca w którym był wypadek znienił by pan zdanie.Policja twierdzi ze w tym miejscu jest dozwolone przejście a biegły że nie.kto ma racje.

Powrót