A
Asia_nmc
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Osoba, której odebrano w Polsce prawo jazdy (przekroczeniu limitu punktów karnych) zasnęła za kierownicą powodując wypadek (samochód spadł z kilkunastometrowej skarpy), w wyniku którego 4 pasażerów, w tym kierowca, odniosło obrażenia - urazy kręgosłupa, złamanie biodra, obojczyków, nogi. Są w szpitalu. Jedna osoba siedząca z tyłu nie miała zapiętych pasów, wypadła przez przednią szybę i doznała poważniejszych obrażeń. Kierowca nie posiada ubezpieczenia OC.
Wypadek poza graniami Polski, w Czarnogórze.
Co grozi kierowcy, jakie konsekwencje? Sprawa przed sądem czarnogórskim, prawda?
Odrębna kwestia - koszty (może na inny wątek?). Czy kierowca może zostać obciążony kosztami akcji ratunkowej, transportu do kraju, leczenia osób poszkodowanych itp.?
Będę wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiam. To bliska mi osoba i bardzo się martwię.
Ps. pisałam też w innym wątku - Prawo karne, ale tu będzie właściwiej.
Wypadek poza graniami Polski, w Czarnogórze.
Co grozi kierowcy, jakie konsekwencje? Sprawa przed sądem czarnogórskim, prawda?
Odrębna kwestia - koszty (może na inny wątek?). Czy kierowca może zostać obciążony kosztami akcji ratunkowej, transportu do kraju, leczenia osób poszkodowanych itp.?
Będę wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiam. To bliska mi osoba i bardzo się martwię.
Ps. pisałam też w innym wątku - Prawo karne, ale tu będzie właściwiej.
Ostatnia edycja: