Czas gwarancji liczony po naprawie gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku Karister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karister

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,

Rok kupiłem słuchawki, które się zepsuły po półtora roku i oddałem je do sklepu do naprawy. Posiadam dwuletnią kartę gwarancyjną od producenta z Chin, który udziela tej gwarancji. Jest on a w języku angielskim i mówi, że słuchawki mogę oddać do miejsca zakupu lub wprost do producenta.

Oddałem do sklepu. Stamtąd pojechały do warszawskiego serwisu. Wróciły z potwierdzeniem naprawy, w którym bardzo ogólnikowo stwierdzono, że naprawiono u producenta (zgaduję, że w Chinach).

Na moje oko zostały wymienione na nowe. Jest nowy pałąk, zniknęły rysy z obudowy, a oba głośniki mają nowe numery seryjne. Pozostały tylko moje stare pady nauszne. Na karcie naprawy jest informacja, że gwarancja została przedłużona o czas naprawy. Czy ten zapis jest zgodny z prawem? Czytając Art. 581. § 1., mam wrażenie, że czas gwarancji powinien biec od nowa. Czy zapis ten tyczy się też napraw u producenta? A może się mylę?

Dzięki za pomoc.

Przeczytałem z naklejek na obudowie...

Cóż jeśli będziesz w stanie udowodnić ten fakt jako istotną naprawę albo wręcz wymianę to biegnie od nowa. Obawiam się jednak, że nie masz żadnego dowodu jakie były stare ich numery, co?

Mam oryginalne numery seryjne na karcie gwarancyjnej i zdjęcia. Z ciekawości zadzwoniłem do tego serwisu. Powiedzieli, że wysyłali je za granicę i prawdopodobnie zostały tam wymienione na nowe. Poprosili o kontakt mailowy z opisem sytuacji. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Zatem masz szansę na bieg gwarancji od nowa.

Serwis odpisał, że importer ma taką politykę, iż gwarancja trwa dwa lata od pierwszego zakupu, nawet w przypadku wymiany produktu na nowy. Czy faktycznie może być jakiś przypadek, że nie obowiązują ich polskie przepisy KC? Karta gwarancyjna jest angielska. Ten polski serwis powiedział, że oni są gwarantem, choć nigdzie nie jest to napisane.

Serwis odpisał, że importer ma taką politykę, iż gwarancja trwa dwa lata od pierwszego zakupu, nawet w przypadku wymiany produktu na nowy.
Obowiązujący będzie, w razie sporu sądowego, przepis KC.

Ten polski serwis powiedział, że oni są gwarantem, choć nigdzie nie jest to napisane.
Zatem nie są gwarantem.

Powrót