Czas na odesłanie sprzętu ( Allegro )

• Autor wątku Autor wątku Michal_Marcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal_Marcin

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam.
Na poczatku sierpnia sprzedałem na allegro konsole do gier ps3. Kupujacy po 3 tygodniach napisal mi ze konsola mu sie popsula i zada zwrotu pieniedzy. Straszyl policja, sadem... W koncu chcac miec spokoj zgodzilem sie na zwrot pieniedzy po odeslaniu sprzetu. 3 wrzesnia kupujacy napisal ze w dniu nastepnym, czyli 4 wrzesnia, wysle sprzet za pobraniem jak sie umowilismy. 4 wrzesnia napial ze nie zdarzyl i ze wysle w poniedzialek 7 wrzesnia. Dzisiaj jest 1 pazdziernika, paczka zadna do mnie nie dotarla, przedwczoraj napisalem do kupujacego czy wyslal paczke - nie odpowiada.

Ja nie prowadze dzialalnosci gospodarczej, kupujacy - takze ( przynajmniej jako uzytkownik allegro nie reklamuje sie jako sklep ).

Moje pytanie brzmi:
- jaki ( jesli jest ) czas ma kupujacy na odeslanie towaru ?

Bo pieniadze mam zamrozone i nie moge nimi obracac czekajac na przesylke, a czekac wiecznie nie bede.

I przy okazji pytanie:

- jezeli kupujacy sprzedal konsole osobie trzeciej, i tamtej osobie ta konsola sie popsula, zazadal zwrotu od kupujacego a ten zada odemnnie to czy jest to zgodne z prawem ?

Bo domyslam sie ze kupujacy prowadzi jakas dzialalnosc ( widzac ilosci sprzetu jaki skupuje z allegro - mowa tylko o konsolach ), raczej na wlasny uzytek ich nie ma.

Z gory dziekuje za odpowiedzi :)

A na jakiej niby podstawie żąda tego zwrotu ? Udzieliłeś mu gwarancji na przedmiot ?

bez sensu było godzenie się na zwrot towaru;
z przepisów o rękojmi nie wynika, iż kupujący może odstąpić od umowy ot tak sobie, musi udowodnić,że pan sprzedał mu wadliwy sprzęt, a naprawa jest niemożliwa;

przez nieznajomość prawa wprowadził się pan w dziwny stan;

przyjmując oświadczenie o odstąpieniu od umowy, przepis mówi, iż umowe traktuje się jako nie zawartą, więc skoro kontrahent się opóźnia, to wydaje się, iż to opóźnienie ma charakter kwalifikowany, a jedynym skutkiem jest, to że odpowiada on za przypadkową utratę rzeczy - jeśli mu ukradli, czy coś podobnego; nie ma określonego terminu, ale też nie można uznać, iż skoro nie odesłał, to znaczy że się rozmyślił;

w razie czego ma pan prawo jedynie żądać wysłania sprzętu, ewentulanie wydania go w procesie cywilnym za zapłatą oznaczonej sumy - zwrot gotówki;

rafal_26 napisał:
musi udowodnić,że pan sprzedał mu wadliwy sprzęt, ;
To jest chyba kluczowe stwierdzenie. Sprzedający musi wykazać, że w momencie sprzedaży towar miał wadę. Jeśli w momencie sprzedaży był dobry a zepsuł się po jakimś czasie to nabywca miał pecha. Nabywcy często mylą gwarancję z rękojmią.

Art. 559. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.

ilead napisał:
A na jakiej niby podstawie żąda tego zwrotu ? Udzieliłeś mu gwarancji na przedmiot ?

Nie, ale czy przez serwis allegro sprzedajac sprzet jako osoba prywatna ten sprzet popsuje sie kupujacemu po 3 tygodniach ( jak w moim przypadku ) to obowiazuja jakies przepisy prawne mowiace o rekojmi, gwarancji, jakimkolwiek zwrocie?

ilead napisał:
To jest chyba kluczowe stwierdzenie. Sprzedający musi wykazać, że w momencie sprzedaży towar miał wadę. Jeśli w momencie sprzedaży był dobry a zepsuł się po jakimś czasie to nabywca miał pecha. Nabywcy często mylą gwarancję z rękojmią.

Art. 559. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.

Ja uzywalem ta konsole przez ponad 2 lata i sprawowala sie bez zarzutu. U kupujacego "popsula" sie po 3 tygodniach. Wada ukryta ? Nie bylo zadnej, przynajmniej takiej o ktorej bym wiedzial.

Ponawiam pytanie:
- Czy jest jakis termin czasowy na odeslanie przez kupujacego sprzetu ?

nie nie ma prawnego terminu na zwrot towaru zakupionego poprzez serwis allegro
wydaje mi się że powinieneś nie odbierać ,przesyłki ,
wysłałeś sprawny sprzęt,
a co on robił z tą konsolą przez trzy tygodnie skąd ty mozesz wiedzieć ,może mu spadła może sam nią rzucił bo przegrywał itp itd.
nie masz obowiązku by ją przyjąć w ramach reklamacji ,pograł sobie znudziła mu się
kurcze też bym tak chciała

matylda35:
nie zapominaj, że pan uznał zwrot, w razie czego, więc jeśli jego kontrahent ma jakiegoś maila z tym albo nagranie rozmowy, to Twoja rada narazi go na koszty;

najlepiej,niech mu pan wyśle maila, że jeżeli nie odeśle towaru za kilka dni, to poprzednie ustalenia będą nieważne - zawsze to coś;

najpierw trzeba myśleć, póćniej działać

Ok, napisze ze jesli do wtorku nie otrzymam towaru to uznaje to za niewywiazanie sie z wczesniejszych ustalen.

Michal_Marcin napisał:
Czyli moze odeslac mi to nawet za 5 lat i musze paczke odebrac?
Art. 568. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku,

Generalnie to odpowiadasz za wady, które były w urządzeniu w momencie sprzedaży. Natomiast jeśli wada powstanie po sprzedaży, to już nie jest Twój problem.Jeszcze raz zatem, bo widzę, że nie czytasz ze zrozumieniem:

Wynika z tego, że na kupującym spoczywa wykazanie, że nie działanie urządzenia spowodowane jest wadą obecną w urządzeniu w momencie sprzedaży. Ja na Twoim miejscu zawiadomił bym delikwenta, że Twoja DOBROWOLNA oferta zwrotu kasy przestała być aktualna.

Ostatnia edycja:
przecież koleś kupił sprzęt używany! a nie nowy który ma roczną gwarancję ,
nie jest firmą ,tylko osobą prywatną ,
sprzęt został sprzedany sprawny choć używany ,
koleś nie zgłosił że po otrzymaniu konsola nie grała ,tylko po trzech tygodniach

matylda35:

a co Twój post chce powiedzieć? że nie stosuje rękojmi z kc?

ilead:

tam chyba będzie problem, bo jeśli zgłosiło się usterkę, to zarzuty - więc i zarzut wzajemnych rozliczeń mogą być podnoszone później;

ale nie sądze, aby to się miało kończyć w sadzie

rafal_26 napisał:
ilead:
tam chyba będzie problem, bo jeśli zgłosiło się usterkę, to zarzuty - więc i zarzut wzajemnych rozliczeń mogą być podnoszone później;
Z drugiej strony, trudno sobie wyobrażać, że przy sprzedaży rzeczy ( zwłaszcza używanej), sprzedający będzie dawał gwarancję ( konkretnie odpowiadał z tytułu rękojmi) przez rok w każdym przypadku.

Ostatnia edycja:
Przepraszam za pp, ale nie zdążyłem.
Czy skuteczne prawnie będzie, gdy sprzedający na aukcji umieści następujące zdanie:

"Kupując na mojej aukcji jednocześnie wyrażasz zgodę, że zgodnie z K.C. Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. moja odpowiedzialność z tytułu rękojmi za sprzedawaną rzecz jest wyłączona. Jeśli się z tym nie zgadzasz-nie kupuj" ?

Ostatnia edycja:
tak, będzie to skuteczne, chyba że sprzedawca podstępnie zataił wady

rafal_26 napisał:
tak, będzie to skuteczne, chyba że sprzedawca podstępnie zataił wady
To jest dla mnie zrozumiałe
Zatem MichalMarcin masz przynajmniej dobrą radę na przyszłość :)

w ogóle zastanawiam się, czy regulamin allegro jakoś tego nie modyfikuje, nigdy nie korzystałem, więc nie czytałem, ale może coś jest na rzeczy;

rafal_26 napisał:
w ogóle zastanawiam się, czy regulamin allegro jakoś tego nie modyfikuje;
Przeszukałem:

7.7.Sprzedający nie mogą wyłączyć ani ograniczyć praw do rękojmi przysługujących Kupującym, nawet w przypadku, gdy sprzedaż nie ma charakteru sprzedaży konsumenckiej. Rękojmia nie rozciąga się na wady Towaru, o których Kupujący wiedział, w szczególności na te, które Sprzedający ujawnił w opisie Aukcji.

I widzę tu pewną kolizję. Regulamin Allegro zakłada wykluczenie K.C. Art. 558. § 1. do czego chyba Allegro nie ma prawa ponieważ nie jest stroną w transakcji.
Z drugiej strony korzystając z usług Allegro, godzę się z regulaminem czyli wyłączeniem K.C. Art. 558. § 1.
Hmmmm

Ostatnia edycja:
Powrót