Czas na rozpatrzenie reklamacji a czas wysyłki towaru.

• Autor wątku Autor wątku kuba_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba_a

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam.
Próbuję bezskutecznie doszukać się informacji, jak przepisy podchodzą do terminu rozpatrzenia reklamacji w świetle transportu towaru do sprzedawcy.
Chodzi o reklamowany przeze mnie sprzęt. Został od do sprzedawcy wysłany kurierem. Doszedł na miejsce 31.12.2014 jednak potwierdzenie ze strony sprzedawcy otrzymałem dopiero 05.01.2015 (pewnie związane to było z okresem urlopowym, chociaż przecież 31.12 i 02.01 były dniami pracującymi).
Pytanie - czy termin 14 dni liczyć od momentu otrzymania przez nich przesyłki czy od momentu jakiegoś zarejestrowanie reklamacji w ich systemie... A może liczy się jeszcze inny termin? Mojego mailowego zgłoszenia, po którym wysłali mi kuriera.
Co uznać za moment złożenia reklamacji?

Jeśli pismo i przedmiot dostarczymy sprzedawcy jednocześnie, termin liczymy od dnia otrzymania reklamacji przez sprzedawcę.

Ok, ale co stanowi o "otrzymaniu reklamacji"?
1. Moment wysyłki formularza reklamacyjnego? (wysłałem emailem, z e-podpisem, za potwierdzeniem)
2. Moment nadania przesyłki kurierem (kurier i transport jest w gestii sprzedawcy)
3. Moment otrzymania przesyłki przez sprzedawcę.
4. Moment potwierdzenia otrzymania przesyłki.

W moim przypadku różnica pomiędzy 3. i 4. to 3 dni robocze.

W mojej opinii jest to pkt 1. bo przecież to nie ja (klient) odpowiadam za moment wysłania kuriera ani tym bardziej za

CD.
...za przetwarzanie tej reklamacji po stronie sprzedawcy. W absurdalnej sytuacji mogłoby dojść do tego, że ja zgłaszam reklamację w styczniu, a sprzedawca przetwarza ją aż do lutego i dopiero w lutym daje mi potwierdzenie otrzymania reklamacji.

Powrót