Czas na zwrot gotówki przy odstąpieniu od internetowej transakcji.

• Autor wątku Autor wątku elwis272
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elwis272

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam. Jak w temacie, jaki czas ma sprzedający aby rozliczyć się ze mną po otrzymaniu przesyłki zwrotnej z zakupionym towarem? Rozumiem, że przy odstąpieniu od umowy (za towar używany) mam prawo do rezygnacji i przesyłki są po mojej stronie?

Więc tak, jestem osobą fizyczną która zakupiła towar przez internet od przedsiębiorcy- mam na to paragon. Niestety zamówiona część (używana) nie pasowała do mojego auta i zwróciłem ją sprzedającemu. Ten natomiast oznajmił mi, że nie ma pieniędzy i będę musiał poczekać na zwrot conajmniej 2 miesiące... Co ciekawsze zarzucił mi, że paczka może dojść uszkodzona i wtedy nie odda kasy wcale. Wysłałem DHL z opcją ubezpieczenia, jednak moją prośbę o sprawdzenie towaru przy kurierze uznał jako "życzenie którego nie spełni, bo nie jest od tego".

Co zrobić z takim tematem?? Towar jest za 650zł i wszystko wskazuje, że nie odzyskam kasy.

Wyślij mu tą paczkę i równocześnie oświadczenie o odstąpieniu od umowy wraz z wezwaniem do zapłaty wyznaczającym termin np. 14-dniowy na zwrot kasy. W wezwaniu do zapłaty napisz, że jeżeli nie otrzymasz w wyznaczonym terminie pieniędzy to wystąpisz z pozwem o zapłatę (wezwanie wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru).
Na 99% kasę dostaniesz. A jeżeli nie to złóż pozew. Raczej nie powinieneś mieć problemu z odzyskaniem kasy.

Czyli tak jak myślałem. 14 dni to jest termin określony przeze mnie czy ustawowy? Jakimś paragrafem mogę powagi dodać oświadczeniu?

Powrót