Czas na zwrot towaru

• Autor wątku Autor wątku annejm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annejm

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam,
Dotyczy- sprzedaż internetowa, konsumencka

Sprzedawca poinformował mnie o możliwości zwrotu towaru w ciągu 10dni od jego otrzymania.

Natomiast ustawowy termin to 14 dni na poinformowanie sprzedawcy o chęci zwrotu towaru (a później kolejne 14 na odsyłkę towaru)

Pytanie: Czy ta informacja od sprzedawcy, który podaje błędny termin na zwrot towaru może zostać potraktowana jako niepoinformowanie kupującego o prawie zwrotu? (i tym samym termin wydłuża się o 12 miesięcy)
Czy może pomimo tego błędu taka informacja jest wiążąca i mam 14dni na zwrot?

annejm napisał:
Czy ta informacja od sprzedawcy, który podaje błędny termin na zwrot towaru może zostać potraktowana jako niepoinformowanie kupującego o prawie zwrotu? (i tym samym termin wydłuża się o 12 miesięcy)
Czy może pomimo tego błędu taka informacja jest wiążąca i mam 14dni na zwrot?
Kwestia dyskusyjna.
Ja sklaniałbym sie do stanowiska doktryny, opartego na starym orzeczeniu ETS'u,że błędne informacje o terminie do złożenia oświadczenia o odstąpieniu, powiny być traktowane jako brak takiej informacji i -tym samy - w gre wchodzi wydłużony termin o którym mowa art 29 ustawy

Dziękuję za odpowiedź.

Taką samą otrzymałem z konsumenckiego centrum e-porad:

Szanowny Panie,

Uprawnieniem, które przysługuje konsumentom w przypadku zawarcia umowy na odległość (np. za pomocą telefonu, Internetu) lub poza lokalem przedsiębiorstwa (np. na pokazie, zakup od akwizytora) jest możliwość odstąpienia od umowy.

W przypadku umów sprzedaży, które zostały zawarte począwszy od dnia 25 grudnia 2014 r. stosuje się przepisy ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. 2014, poz. 827 z późn. zm.).

Stosownie do treści art. 27 ustawy konsument może odstąpić od umowy w terminie 14 dni . Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem (art. 30 ust. 2).

Zgodnie z treścią art. 28 ustawy bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się:

dla umowy, w wykonaniu której przedsiębiorca wydaje rzecz, będąc zobowiązany do przeniesienia jej własności - od objęcia rzeczy w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik, a w przypadku umowy, która:

obejmuje wiele rzeczy, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach - od objęcia w posiadanie ostatniej rzeczy, partii lub części,
polega na regularnym dostarczaniu rzeczy przez czas oznaczony - od objęcia w posiadanie pierwszej z rzeczy;

dla pozostałych umów - od dnia zawarcia umowy.

Z treści art. 29 ustawy wynika, że jeżeli konsument nie został poinformowany przez przedsiębiorcę o prawie odstąpienia od umowy, prawo to wygasa po upływie 12 miesięcy od dnia upływu terminu, o którym mowa w art. 27. Natomiast w sytuacji, w której konsument został poinformowany przez przedsiębiorcę o prawie odstąpienia od umowy przed upływem terminu, o którym mowa w zdaniu poprzednim, termin do odstąpienia od umowy upływa po 14 dniach od udzielenia konsumentowi informacji o tym prawie.

W doktrynie przyjmuje się, że jeżeli informacja przekazana konsumentowi będzie błędna, np. gdy zostanie on poinformowany, że termin do odstąpienia od umowy wynosi jedynie 10 dni, to taką sytuację należy zakwalifikować jako brak przekazania informacji w rozumieniu art. 29 ustawy, a w związku z powyższym prawo do odstąpienia od umowy wydłuża się do 12 miesięcy.

W tym miejscu wskazuję, ze nierzetelne przekazywanie info dot. uprawnień przysługujących konsumentowi w mojej ocenie może nosić cechy nieuczciwej praktyki rynkowej – może Pani o tym zawiadomić rzecznika konsumentów.

annejm napisał:
Taką samą otrzymałem z konsumenckiego centrum e-porad:
NIe ufa pan wiedzy forum,że musiał sprawdzić jeszcze w innym źródle?
Aż mnie moje przerośnięte "ego" ubodło....:confused:

Absolutnie nie jest tak.
Mail do konsumenckiej e-poradni wysłałem zanim założyłem temat na forum, jednak odpowiedź od nich przychodzi, tak jak w tym przypadku, po tygodniu.
Mi zależało na czasie dlatego spytałem tutaj i otrzymałem szybką odpowiedź.

Także pańskie ego powinno mieć się dobrze ;)

annejm napisał:
Absolutnie nie jest tak.
Uff...kamień z serca:wink:
annejm napisał:
Mail do konsumenckiej e-poradni wysłałem zanim założyłem temat na forum, jednak odpowiedź od nich przychodzi, tak jak w tym przypadku, po tygodniu.
I po co do nich wysyłac, jak tutaj dostał pan odpowiedź w przeciągu kwadransa, jeśłi dobrze widzę;)
annejm napisał:
Także pańskie ego powinno mieć się dobrze
:evil:

Powrót