Czas oczekiwania na odpis wyroku

• Autor wątku Autor wątku radek1976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radek1976

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam krociutkie ptanie, potrzebuje odpis wyroku o alimenty i odpis wyroku o rozwod, czy oba odpisy otrzymam od reki udajac sie do sadu , czy trzeba czekac i ile sie mniej wiecej czeka na takie odpisy, a przede wszystkim
jakiej tresci wnioski trzeba zlozyc aby sad takowe odpisy mi dal.

drugie pytanie to takie , czy po te odpisy wyrokow o musze sie stawic osobiscie z wnioskiem , czy moge wyslac pismo do sadu z prosba o odeslanie mi ich na wskazany adres i ile taka impreza kosztuje i jak dlugo to trwa?

dziekuje i pozdrawiam

1. Od ręki raczej nie.
2. Czas oczekiwania zależy od sądu.
3. Wniosek o odpis o treści: wnoszę o sporządzenie i wydanie odpisu wyroku z dnia XXX w sprawie sygn, akt. XXXX. Jeżeli były to dwa odrębne postępowania, to sugeruję złożyć dwa wnioski.
4. Wniosek można przesłać do sądu pocztą, a on odeśle na wskazany adres.
5. 6 zł /stronę.

[cytat="Nauzicaa"]1. Od ręki raczej nie.
2. Czas oczekiwania zależy od sądu.
3. Wniosek o odpis o treści: wnoszę o sporządzenie i wydanie odpisu wyroku z dnia XXX w sprawie sygn, akt. XXXX. Jeżeli były to dwa odrębne postępowania, to sugeruję złożyć dwa wnioski.
4. Wniosek można przesłać do sądu pocztą, a on odeśle na wskazany adres.
5. 6 zł /stronę.[/cytat]

a co jesli nie znam sygnatury ani nie pamietam daty z wyroku, jakie dane wtedy podac?

[cytat="Nauzicaa"]
5. 6 zł /stronę.[/cytat]

Trochę OT ale może komuś kiedyś się przyda:
W sprawie karnej - 6 zł za stronę pobiera się od odpisu uwierzytelnionego. Odpis bez uwierzytelnienia (np zwykła kserokopia) kosztuje 1 zł za stronę.

Kadi: w cywilnych też, ale zakładam, że radek potrzebuje uwierzytelnionego.

Radek: jeżeli nie znasz sygnatury, to konieczne jest poszukanie jej w repertoriach w sekretariacie. Jeżeli masz sąd blisko, to udaj się tam osobiście, jeżeli nie - podaj we wniosku strony postępowania.

Re: czas oczekiwania na odpis wyroku

Witam. Zastanawia mnie jak taka sprawa może zależeć od sądu??? Przecież chyba jest określone jasno ile powinno to trwać najdłużej? Czy nie reguluje tej kwestii KPA???

Re: czas oczekiwania na odpis wyroku

KPA nie znajduje tu zastosowania

RE: czas oczekiwania na odpis wyroku

Ja mam podobne pytanie czy jest jakis konkretny termin oczekiwania na odpis wyroku odnosnie sprawy rozwodowej? czekam juz 3 tyg.
Dziekuje za odpowiedz

A złożyłeś wniosek o uzasadnienie wyroku na piśmie?

to i tak dobrze bo ja czekałam dwa miesiące, bo akta najpierw były w sadzie apelacyjnym , później grodzkim a jeszcze później sędzia miał akta u siebie na przegladzie

Wniosku o uzasadnienie wyroku nie zlozylem bo potrzebuje tylko sam odpis wyroku i to zlozylam na miejscu w sadzie na pismie i oplacilem oplate

Dostalem juz odpis wyroku i jest tam napisane tak:
Wykonywanie wladzy rodzicielksiej nad maloetnim synem powieza sie matce przyznajc mi prawo utrzymywanie kontaktow osobistych z synem w terminach i miejscu uzgodnionym przez strony.
Zatem czy mam prawo wziac syna na wakcje za granice skoro matka sie nie zgadza a wyraza zgode na widzenia w kraju.
W zwiazku z tym ze aktualnie nie moge czesto byc w kraju te kontakty mam ograniczone a chcialem nadrobic to bioarc syna na wakcje.
Czy sąd udzieli mi zgody na wyjazd jesli wladze rodzicielska sprawuje matka?
Co robic w tej stytuacji?
Bardzo prosze o pomoc

ja sygnatury akt dostałam przez telefon.Zadzwoniłam podałam rok sprawy nazwiska,za godz. zadzwoniłam i gotowe.

Adrian_cz napisał:
Dostalem juz odpis wyroku i jest tam napisane tak:
Wykonywanie wladzy rodzicielksiej nad maloetnim synem powieza sie matce przyznajc mi prawo utrzymywanie kontaktow osobistych z synem w terminach i miejscu uzgodnionym przez strony.
Zatem czy mam prawo wziac syna na wakcje za granice skoro matka sie nie zgadza a wyraza zgode na widzenia w kraju.
W zwiazku z tym ze aktualnie nie moge czesto byc w kraju te kontakty mam ograniczone a chcialem nadrobic to bioarc syna na wakcje.
Czy sąd udzieli mi zgody na wyjazd jesli wladze rodzicielska sprawuje matka?
Co robic w tej stytuacji?
Bardzo prosze o pomoc

zatem nic to nie znaczy;

jeśli nie było sprawy o ustalenie kontaktow z dzieckiem, to takową należy założyć w sądzie rejonowym miejsca zamieszkania matki i dziecka; i domagać się odpowiednich kontaktów w sposób ściśle oznaczony;

Dzis odbyla sie rozprawa o ustalenie kontaktow z dzieckiem a scislej o mozliwosc wyjazdu dziecka za granice na wakcje.
Sedzia orzekla ze poniewaz wladze rodzicielska ma matka to ona decyduje i ja nie mam zadnych praw poza obowiazkiem placa alimentow.
Co do kontaktow z dzieckiem to matka je ustala a dziecko moze przyjechac do mnie ale tylko z matka zeby mogla sprawdzic w jakich warunkach dziecko bedzie mieszkac.
Czy moge cos zrobic w tej sytuacji?
Podczas rozowdu sedzina stwierdzila ze nie moge miec wladzy rodzicelskiej bo nie mieszkam w Polsce.
Czy jesli zwroce sie teraz do sadu o przywrocenie praw rodzicielskich to je odzyskam jesli na stale mieszkam poza krajem.
Jestem zalamany i nie wiem co robic.

Ostatnia edycja:

Złożyć apelację;

Była to sprawa o ustalenie kontaktów, czy zgodę na wyjazd dziecka za granicę, bo nie bardzo wiem??

Co da apelacja jak wladze rodzicielska ma matka? wiec efekt moze byc taki sam, pozatym wyroku nie bedzie tylko bylo ustne postanowienie.
Dodam ze sedzina jeszcze mnie obrazila osobiscie ze jestem za gruby.
Sprawa dotyczyla uregulowanie kontaktow z maloletnim a glownie chodzilo o mozliwosc zabierania dziecka na wakcje za granice tak bylo napisane pismo.

dziwne orzeczenie;

władza rodzicielska przysługująca matce, nie ma nic do rzeczy;

gdyby ktoś chciał pytać matkę, to by sądu o zgodę nie prosił, zupełny błąd logiczny;

SR miał rozstrzygnąć, czy dobro dziecka nie sprzeciwia się wyjazdowi za granicę, a nie jakie uprawnienia wynikają z ograniczenia władzy rodzicielskiej;

proszę mi nie tłumaczyć, co sąd zrobił i że to było "ustne postanowienie";

Należy zgodnie z pouczeniem wnieść w terminie 7 dni wniosek o uzasadnienie, a jak ten termin upłynął, to od razu apelację;

orzeczenie należy do "dziwnych", szczególnie jego uzasadnienie; no chyba, że sąd zamiast sprawy o ustalenie/zmianę kontaktów prowadził sprawę o?? być może z uzasadnienia się pan dowie i nam podpowie;D

tez jestem zdziwony bo wynika z tego ze sad nie ma nic do powiedzenia tylko matka.
Sprawa wygladla dziwnie tak jakby jej wlasciwie nie bylo.
Sedzina powiedziala ze zaleca zeby matka przyjechala i zobaczyla w jakich warunkach zyje.
Na pytanie czy dostane jakies uzasadnienie pisemne sedzina powiedziala ze nie wiec jakby sprawe anulowala i decyzje zostawila matce

Bo może to było orzeczenie w przedmiocie wykonania kontaktów??

Ma pan sygnaturę, chodzi o litery alfabetu...

Powrót