Czas oczekiwania na wyrok

• Autor wątku Autor wątku lowcaabsurdu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lowcaabsurdu

Stały bywalec
Odpowiedzi
651
witam
9-go stycznia odbyła się rozprawa odwoławcza w Sądzie Apelacyjnym. Powódka nie została powiadomiona, sprawa nie znalazła się nawet na e-wokandzie. Gdy jakieś 2 tygodnie później przypadkiem się dowiedzieliśmy że rozprawa się odbyła. Wysłaliśmy pismo o odpis wyroku wraz z uzasadnieniem ale do dziś nie ma żadnej odpowiedzi. Ile może trwać wydanie uzasadnienia wyroku? I od kiedy wyrok będzie prawomocny ?

Nie ma w przepisach żadnych określonych terminów na oficjalne powiadomienie o odbyciu się rozprawy? to od kiedy biegnie uprawomocnianie się wyroku?

W przypadku sądu apelacyjnego od dnia jego wydania, oczywiście w przypadku wyroku, który NIE uchyla sprawy do ponownego rozpoznania.

czyli nie możemy się już odwołać od treści wyroku mimo że jej nie znamy ?

Teoretycznie można, ale zależy w jakiej sprawie. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że termin na uzasadnienie przepadł, chyba że był wniosek o przywrócenie terminu. Tak czy inaczej za mało podałeś kolego danych, by cokolwiek ponad to co już zostało napisane doradzić.

o uzasadnienie wystąpiliśmy na początku lutego, podaliśmy że nie wiedzieliśmy o terminie rozprawy, poszedł zrzut strony że nie było jej nawet na e-wokandzie, jest info na stronie INPOST że list dotarł, ale pozostał bez odpowiedzi, Sąd na pewno ma prawidłowy adres ponieważ pismo o wszczęciu postępowania dotarło

Wniosek o przywrócenie terminu na złożenie wniosku o uzasadnienie był?
I przede wszystkim o co była sprawa?
Co to znaczy, że list dotarł, ale pozostał bez odpowiedzi?

Na uzasadnienie z reguły czeka się około 3-4 tygodnie, pod warunkiem, że wniosek o uzasadnienie został złożony w terminie. Jeśli nie to dostaniecie powiastkę o odrzuceniu wniosku z powodu uchybienia terminowi, chyba że był wniosek o przywrócenie terminu, o czym nie piszesz, więc zakładam, że nie.
Tak czy inaczej kasacja/skarga kasacyjna przysługuje w ściśle określonych wypadkach, więc być może stosownych warunków wasza sprawa nie spełnia i uzasadnienie nie ma żadnego znaczenia. Zadzwoń i telefonicznie ustal treść wyroku, ewentualnie napisz wniosek o kserokopie. Płaci się 1 zł za stronę.

ustaliłem przed wysłaniem pisma, podtrzymano w mocy wyrok Sądu niższej instancji, list z wnioskiem o uzasadnienie wyroku dotarł ale nie przyszła żadna odpowiedź , choćby nawet o tym że został złożony za późno, sprawa była o zniesienie częściowego ubezwłasnowolnienia, które nastąpiło niezgodnie z art. 174 KPC

Ostatnia edycja:
Czyli skarga kasacyjna ewentualnie by była możliwa. Postanowienie o odrzuceniu wniosku o sporządzenie pisemnego uzasadnienia zostanie z pewnością doręczone, bo w formie postanowienia, na które przysługuje zażalenie, sąd orzeka o odrzuceniu wniosku o sporządzenie pisemnego uzasadnienia. Tak więc proszę uzbroić się w cierpliwość, aczkolwiek sądzę, że na dniach coś takiego przyjdzie. CHYBA że we wniosku o sporządzenie pisemnego uzasadnienia został zawarty wniosek o przywrócenie terminu lub sąd sam uzna, że we wniosku o uzasadnienie zawarty jest również wniosek o przywrócenie terminu do złożenia wniosku o uzasadnienie i jeśli uzna, że przesłanki do przywrócenia terminu zachodzą, wówczas termin na złożenie wniosku o sporządzenie pisemnego uzasadnienia przywróci i w związku z tym doręczy również postanowienie orzekające co do istoty sprawy wraz z jego pisemnym uzasadnieniem. Tak czy inaczej postanowienie jest już prawomocne niezależnie od tego jak długo będzie pisane uzasadnienie.

no i przyszła odpowiedź - uzasadnienie zostało wysłane do adwokata z urzędu, który się nigdy nie skontaktował, bo przecież po co, najwidoczniej założył że powódka nie będzie chciała się odwołać od niekorzystnego wyroku :beer:

kto więc odpowiada teraz za to że powódka przez 2 miesiące nie została oficjalnie powiadomiona o tym że odbyła się rozprawa w jej sprawie i została pozbawiona prawa do odwołania się od niekorzystnego wyroku ?

Przecież prawo nadal ma... 2 miesiące od dnia doręczenia postanowienia z uzasadnieniem.

hmm, w poradniku Obywatel w postępowaniu cywilnym dostępnym na stronie Sądu jest wyraźnie napisane

Ile mam czasu na złożenie środka odwoławczego?
Środek odwoławczy Termin złożenia
Apelacja – 2 tygodnie od momentu doręczenia wyroku z uzasadnieniem lub
– 3 tygodnie od momentu ogłoszenia wyroku
więc na jakiej podstawie te 2 miesiące ?

Bo apelacja to już była, teraz jest ewentualnie możliwość wniesienia skargi kasacyjnej, a termin na złożenie skargi kasacyjnej wynosi 2 miesiące od dnia doręczenia postanowienia wraz z pisemnym uzasadnieniem.

Sąd apelacyjny był w tym przypadku sądem 2 instancji

Dobra, bo już nie chce mi się tłumaczyć, już prościej pisać się nie da... Sąd apelacyjny wydał postanowienie orzekające co do istoty sprawy. W sprawach o ubezwłasnowolnienie przysługuje skarga kasacyjna do Sądu Najwyższego, poczytaj o skardze po prostu, a nie szukaj dziury w całym, bo masz termin na wniesienie skargi, a stawiasz problemy tam gdzie ich nie ma. Więcej odpowiadać nie będę.

czyli tu nie obowiązuje termin 14 dni na uprawomocnienie się wyroku od momentu wydania uzasadnienia?

Miałem nie pisać, ale... Wyrok - tak naprawdę postanowienie jest już prawomocny, bo jest prawomocny z chwilą jego wydania, taki charakter ma rozstrzygnięcie Sądu II instancji. Skarga kasacyjna jest natomiast nadzwyczajnym środkiem odwoławczym przysługującym wyłącznie od prawomocnego rozstrzygnięcia, takiego jakie występuje w Twojej sprawie. Jeśli chcesz się odwoływać, to możesz, aczkolwiek jak czytam Twoje kolejne posty, to wydaje mi się, że Tobie nie chodzi o wygranie sprawy, tylko o "udupienie" pełnomocnika, albo Sądu.

no tak bo moje pytania są o terminy i możliwości i nie, nie mogę wystąpić o kasację, gdyby to nie był wyrok prawomocny to mógłbym się odwołać, ale tak to już pozamiatane bo nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
Powrót