Czas przeprowadzenia sprawy spadkowej i Konsekwencje spadku

• Autor wątku Autor wątku Kacper9900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacper9900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witajcie
Na wstępnie chciałbym Was zapytać czy jest jakiś określony czas na przeprowadzenie sprawy spadkowej (sytuacja ja jedynak spadek po zmarłych rodzicach brak innych spadkobierców). Druga spawa rodzice posiadali ziemie rolniczą (tylko posiadali) są to nie użytki rolne trochę lasu. Czy jeśli przperowadze postępowanie spadkowe automatycznie muszę opłacać krus i tracę status bezrobotnego ? (w związku z chorobą rodziców musiałem zrezygnować z pracy aby sie nimi zająć w odstępie 6 msc rodzice zmarli) i czy z zwiazku ze ja będę posiadał ziemie moja zona która jest na zasiłku macierzyńskim z PUP także traci status oraz zasiłek ?

Kacper9900 napisał:
rodzice posiadali ziemie rolniczą (tylko posiadali) są to nie użytki rolne trochę lasu
Co rozumiesz pod pojęciem "posiadali"?
Czyją własnością jest/była ta ziemia rolna? Na jakiej zasadzie rodzice ją "posiadali"?

Kacper9900 napisał:
Na wstępnie chciałbym Was zapytać czy jest jakiś określony czas na przeprowadzenie sprawy spadkowej (sytuacja ja jedynak spadek po zmarłych rodzicach brak innych spadkobierców).

Takiego terminu nie ma, bywa że sprawy spadkowe są wszczynane po dziesiątkach lat. Niemniej, do czasu przeprowadzenia sprawy o stwierdzenie nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia a co za tym idzie uaktualnienia wpisów w księgach wieczytych nie możesz m.in. rozporządzić gruntami wchodzącymi w skład spadku (w tym np. sprzedać, darować, wydzierżawić, czy podzielić).

ffenix napisał:
Co rozumiesz pod pojęciem "posiadali"?
Czyją własnością jest/była ta ziemia rolna? Na jakiej zasadzie rodzice ją "posiadali"?

Posiadali na podstawie aktu notarialnego byli właścicielami. Ziemia rolna klasa 4 i 5
Kiedyś to było gospodarstwo rodzinne ok 3ha w tej chwili sa to nie użytki lezące odłogiem.

Powrót