Czas reklamacji

• Autor wątku Autor wątku Dexter_PL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dexter_PL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Dostałem ostatnio ze sklepu komputerowego do którego oddawałem karte graficzną w celu naprwy list w cyt. "...Okres naprawy sprzętu może ulec wydłużeniu do 30 dni, ponieważ karta graficzna została odesłana do naszego serwisu zewnętrznego (serwisu producenta) w celu dokonania szczegółowej ekspertyzy."

Moje pytanie brzmi: Czy istnieje 30 dniowy okres naprawy sprzętu? Wiem że są 2 okresy naprawy 14 dni w przypadku naprawy na miejscu i 21 dni w przypadku odesłana sprzętu do producenta, ale o terminie 30 dni w życiu nie słyszałem :/

Co w takim razie powinienem zrobić?

Reklamował Pan jak rozumiem sprzęt wg karty gwaranacyjnej i to ona ustala warunki gwaranacji, ustawy nie mają nic do tego. Te dwa okresy o których Pan wspomniał tez musza być podane w gwarancji bo prawnie nie ma tego uregulowanego jesli chodzi o gwarancje producenta.

Prawo przewiduje za to "towar niezgodny z umową" i na podstawie tego można dochodzić swoich roszczeń, jest to jednak oddzielna droga i jeśli juz Pan zzłożył reklamacje wg gwarancji producenta to trzeba zastosować się do postanowień tam zawartych.

Wszystko jest napsiane w karcie gwarancyjnej :)

Oki, rozumiem tylko nie mam jak sprawdzić warunków na karcie gwarancyjnej gdyż została ona zabrana wraz z kartą graficzna.

Dzisiaj mija już 28 dzień od kiedy oddałem grafike do seriwisu, w sklepie twierdzą że nie mogą nic zrobić gdyż karte ma aktualnie producent i oni mogą tylko czekać! Co w takim razie mam zrobić? Bo zapewne jak dam sobie spokój to dostane karte gdzieś na wakacje...

Poprosić o kopie karty gwarancyjnej.

I dostane ją za miesiąc... Firma totalnie ma w to wyje... więc jak poproszę o kopie karty gwarancyjnej to powiedzą "oki, nie ma sprawy" i później się tym nawet nie zainteresują :/

Powrót