Czas trwania przestępstwa

• Autor wątku Autor wątku Sannjas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sannjas

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam!

Mam taką syt: zrobiłem nieprofesjonalne fotki na swój sklep www i jedna firma mi je podprowadziła w zeszłym roku w listopadzie.
Mam zrzuty stron z tamtego okresu oraz wydruki.

Mam problem z wyceną szkody - jak to jest?

Wg. cennika np. ZAPF http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/inet.php
jest tak, że jeśli ktoś zamierza zamieścić zdjęcie na swojej stronie na np. 3 mce to płaci taką i taką stawkę.

Czego mogę rządać jako strona w sądzie? Czy odszkodowania tylko za zamieszczenie - użycie. Czy może też za ten czas kiedy zdjęcia są na stronie i ta firma czerpie z tego kozysci?

Prosze o odpowied.

Pozdrawiam
M.L.

Proszę zobaczyć na art. 79 i 78 (jeśli prawa autorskie zostały też naruszone) ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych.

Witam!

Zobaczyłem te art. już wcześniej. Nie mam wątpliwości co do tego, że prawo zostało złamane.

Pytam o coś innego. Oaoba(firma) która zamieściła na swojej stronie moje zdjęcia trzyma je już tam od ponad 10-ciu miesięcy.

Jest to wyjściowo 16 grafik które zostały w sumie użyte 16 + 114 razy. Chodzi o to, że np jedno zdjęcie zostało zamieszczone na jednej stronie a na 10 nastepnych podstronach tego serwisu także zostało użyte.

Chciałbym uzyskać od naruszającego prawa odszkodowanie - tylko jak je naliczyć?

Tutaj jest problem, ponieważ wpadł mi w ręce cennik Związku Polskich Artystów Fotografików http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/inet.php

Jest tam napisane, że stawka za rok zamieszczenia zdjęcia na www kosztuje 1250 złotych. W moim przypadku będzie to odpowiednio 1041 zł ze względu na miesiące (10).

Jak obliczyć kwotę przy tej stawce? Spotkałem się z wyliczeniem takim, że bierze się pełną stawkę za zdjęcie pierwsez a 20% za każde jego zwielokrotnienie.

Czy to wyliczenie jest prawnie poprawne:

16 x 1041 = 16656 zł

(1041 x 20 %) x 114 = 23734,8 zł

Ustawowo x 3 bo wykorzystanie jest zawinione - wychodzi jakaś kwota ok 100tyś. zł.

Czy przyjęcie takiego wyliczenia jest zgodne z prawem?

Chodzi jeszcze o to, czy te zwielokrotnienia też liczyć czy nie?

Moim zdaniem tak ale nie jestem biegły. Proszę o opinię.

Pozdrawiam serdecznie
Maciej

Powrót