Czas trwania przestoju ekonomicznego

• Autor wątku Autor wątku Ewelina_krk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewelina_krk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
02.04 firma wprowadziła przestój ekonomiczny na czas do 30.06 obniżając wynagrodzenia o czym poinformowała pracownikow mailowo. Od 4.05 galerie powróciły do pracy w związku z czym wrocilam do pracy. Prosze o informacje czy powrot do pracy oznacza automatycznie anulowanie postoju? Czy pracodawca musi poinformowac pracownikow o zniesieniu postoju? Czy jest mozliwe aby mimo pracowania nadal trwał w firmie przestój tak jak byl pierwotnie przewidziany do 30.06?

Tak , mniejsze wynagrodzenie bedzie do 30 06
ZOSTAŁO ZAWARTE POROZUMIENIE ?

tak zostało podpisane :(
czyli moze byc nadal przestoj ekonomicnzy mimo iz zaklad juz normalnie wrocil do pracy?

Ostatnia edycja:
ART 15g
11. Warunki i tryb wykonywania pracy w okresie przestoju ekonomicznego lub obniżonego wymiaru czasu pracy ustala się w porozumieniu. Porozumienie zawiera pracodawca oraz:
Powinno wszystko być określone w porozumieniu

Ok a jak to się ma do wynagrodzenia. W umowie mam podstawę najniższą krajowa + dodatek funkcyjny I sprzedawcy. Dodatkowo mam premie od sprzedaży ogólnej sklepu, od wyrobionego planu itp (tego nie mam w umowie, ale kadry wysyłały regulaminy premii dodatkowych). Jak to się ma do postoju, czy pracodawca może w trakcie postoju nie wypłacić premii? Czy to coś odrębnego i nie ma wpływu na postój.

Czy postój może też dotyczyć zleceniowców? czy to tylko dla osób na umowę o pracę? w porozumieniu pisze postój dotyczy wszyskich grup pracowników, ale to chyba chodzi im o stanowiska, nie wiem.

Ewelina_krk napisał:
Ok a jak to się ma do wynagrodzenia.
Skąd mamy to wiedzieć- należy pytać przedstawiciela pracowników lub związki zawodowe , przecież porozumienie pracodawca musiał z kimś zawrzeć
Na umowę o prace

Powrót