Czasopismo internetowe

• Autor wątku Autor wątku von_hamsterfield
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

von_hamsterfield

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam zamiar wystartować z publikacją czasopisma internetowego. Słyszałem że niedawno Sąd Najwyższy zdecydował że czasopismo takie jest traktowane identycznie jak prasowe - tzn podlega obowiązkowi rejestracji. Zaznaczam że moje czasopismo jest darmowe! Czy mimo to będę musiał się rejestrować? Gdzie to zrobić i ile będzie to kosztowało?

Z góry dziękuję
von_hamsterfield

P.S Zapraszam wszystkich chętnych do współpracy. Potrzebujemy wszystkich: autorów tekstów, specjalistów od Internetu, prawników. Wszelkie informacje na stronie http://www.mysl.mojeforum.net

Każde czasopismo, również bezpłatne, podlega rejestracji. Dokonuje się jej w sądzie, chyba gospodarczym. Nie wiem, ile kosztuje, i jak się to robi.

Dziękuje za odpowiedź (która troche mnie zmartwiła :( )

Należy udać się do sądu okręgowego.
Wniosek o rejestrację, o której mowa w ust. 1, powinien zawierać:
1) tytuł dziennika lub czasopisma oraz siedzibę i dokładny adres redakcji,
2) dane osobowe redaktora naczelnego,
3) określenie wydawcy, jego siedzibę i dokładny adres,
4) częstotliwość ukazywania się dziennika lub czasopisma.

Opłata z tego co wiem, nie jest duża. Pare złociszy.

Dzięki za pomoc ;) Mam jeszcze jedną wątpliwość: Czy muszę szukać sobie profesjonalnego wydawcy czy wydawcą może być pojedyncza osoba w tym wypadku ja czyli Redaktor Naczelny :D ?

Nie trzeba szukać profesjonalnego wydawcy.

Wydaje mi się jednak, że wydawnictwo to działalność gospodarcza - tego się raczej nie da obejść. Czyli trzeba by było założyć firmę...

A będzie zapewniać jakieś przychody, są takie plany?

Jesli będzie przynosić jakieś dochody to w bardzo dalekiej przyszłości. :) Jestem realistą.

W tym wypadku to samo :D Ani dochodów ani nawet przychodów nie spodziewam się.

Ciekawy problem... Coś, co nie ma celu przynoszenia przychodów, działalnością gospodarczą nie jest. Ale czy wydawnictwo może nie być działalnością? Przecież chyba trzeba je gdzieś zgłosić. Czy może się mylę?...

Wtrącę się do dyskusji...

Czy to też podlega rejestracji?

Prowadzę powiatowy serwis internetowy, który jest:
- prywatny (ja jestem jego właścicielem- osoba prywatna)
- nie komercyjny (nie przynosi żadnych korzyści pieniężnych)
Znajduje się w nim: galeria zdjęć, forum dyskusyjne oraz aktualności, które uzyskuję od szkół, urzędów, itd... oraz może w przyszłości rozpocznę współpracę z gazetą regionalną, która również ma swoją wersję internetową (czy to coś zmienia? gdyż ta gazeta jest zarejestrowana).
Czy publikując aktualności oraz umożliwiając komentowanie ich, można mówić już w rozumieniu prawa o prasie?

Proszę o wyjaśnienia.
Pozdrawiam

[cytat="von_hamsterfield"]Jesli będzie przynosić jakieś dochody to w bardzo dalekiej przyszłości. :) Jestem realistą.[/cytat]
[cytat="von_hamsterfield"]W tym wypadku to samo :D Ani dochodów ani nawet przychodów nie spodziewam się.[/cytat]
Nie chodzi o to, czy się spodziewasz, ani o to, że realistycznie oceniając - dopiero w przyszłości.

Ważny jest cel. Jeżeli w takim celu podjąłeś tę działalność, to powinieneś zarejestrować.

[cytat="Colder"]
4) częstotliwość ukazywania się dziennika lub czasopisma.

[/cytat]
Tu jest problem bo gazeta ukazuje się w określonym czasie, a strona internetowa ukazuje się bez przerwy, stronę można aktualizować powiedzmy raz w tygodniu a fora internetowe są aktualizowane w każdym momencie tak jak i to forum.
[cytat="Nakago"]Ciekawy problem... Coś, co nie ma celu przynoszenia przychodów, działalnością gospodarczą nie jest. Ale czy wydawnictwo może nie być działalnością? Przecież chyba trzeba je gdzieś zgłosić. Czy może się mylę?...[/cytat]
Na to pytanie nie było odpowiedzi. Ja mam strony www ale nie jestem nastawiony na zysk. I mam pytanie. Czy trzeba zakładać działalność gospodarczą by mieć stronę w internecie i pisać sobie na niej lub prowadzić forum internetowe? Czy tylko wystarczy zgłosić stronę do rejestracji w sądzie?

Powrót