czego sie mam spodziewac?

• Autor wątku Autor wątku marcinnika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinnika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
przeczytalem wiele tematow ale nie znalazlem potrzebnej mi odpowiedzi, mianowicie do maja 2004 prowadzilem wraz z zona dzialalnosc gospod bylo juz tak zle ze na koniec nie zaplacilismy 3 skladek na zus( za siebie) i aby moc przezyc z dzieciakami dobralismy kolejny kredyt od Providenta no i wyjechalismy do wloszech bylo strasznie zle , kolejnym krajem okazala sie wielka brytania tu stanelismy na nogi i teraz chcemy zwrocic zaleglosci finansowe w polsce. znajomy twierdzi zebysmy osobiscie tam nie jechali bo moze nas czekac niemila niespodzianka i nie bedziemy juz mogli wyjechac z polski. wiec jak mam to pozalatwiac. tu czekalismy 10 miesiecy na nowe paszporty , przy odbiorze ich w konsulacie nikt nie robil problemow . czy mozemy spodziewac sie w polsce problemow , czy lepiej zalatwiac to na odleglosc. prosze o pomoc dziekuje

Sprawdziłbym przez kogoś, czy w skrzynce pocztowej nie leżą wezwania od Policji bądź Prokuratury - gdy nie - to nie ma możliwości wydania za panem listu gończego.
Abstrahując od powyższego moim zdaniem państwa zachowanie nie wyczerpuje znamion żadnego przestępstwa.

Kiedy Pan wziął kredyt, od kiedy zaprzestał Pan spłaty?Czy pisał Pan jakieś pisma o wstrzymanie spłaty rat?

dzieki ci fajuh, problem w tym ze wymeldowalismy sie od naszych rodzicow w 2004( obecnie niezameldowani w polsce) wiec czy listy mialy by przychodzic na ostatni adres zameldowania ? poza tym mieszkalismy w innym miescie na wynajetym mieszkaniu. moj znajomy byly menager z providenta twierdzi ze umowa kredytu byla do bani bo pani udzielajaca nam pozyczki nie zagladala do dowodu osobist na faktyczne zameldowanie ,no i wpisala pseudo adres pod ktorym teoretycznie nas nie moglo byc . ten b.menager uwaza ze cala dokumentacja poszla do arhiwum bo provident przerywa dalsza procedure gdyz dokumentacja byla zbyt niezetelna . ale moze podjac inne kroki , tylko moje pytanie jakie bo to indywidualna sprawa,( wymeldowalismy sie aby uniknac podwojnego opodatkowania) co o tym myslisz , dziekuje i pozdrawiam :what:

pierwszy kredyt byl w grudniu 2003- 4000zl zaprzestany w maju 2004, drugi kred w kwietniu 2004-2000zl zaprzest w maju platny osobiscie co tydzien,

Czyli od maja 2004 w ogóle Pan tych kredytów nie spłaca tak mam rozumieć?

tak od maja 2004

No to jak Provident zawiadomił prokuraturę to wg mnie jest duża szansa, że toczy się jakieś postepowanie w sprawie lub przeciwko Panu.

wiec nawet jesli splace zadluzenie to nic juz nie zmieni w ewentualmym postepowaniu?

Zmieni ale co do zasady nie jest to podstawą umorzenia postępowania.

od czego mam zaczac po splaceniu kredytu , czy mam dac upowaznienie jakiemus prawnikowi aby sprawdzil czy jest jakies postepowanie ,a jesli tak to co dalej? nie mam ochoty wracac do polski, ale za jakis czas... bo moje corki tu sie ucza i nie chca wracac nigdy do polski? no i wlasnie niechce miec pozniej problemow, chce je teraz rozwiazac, tylko czy polski system destrukcji pozwoli mi na to?

Na pewno najlepiej spłacić kredyt na początek.
No i ustalić czy w ogóle toczy się p-ko Panu postępowanie.

Powrót