czesc

• Autor wątku Autor wątku arassieras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arassieras

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,proszę o pomoc w kwestii pracy w Niemczech.
Sytuacja moja wygląda następująco:
Dostałem prace w Niemczech,chcę zabrać ze sobą żonę i 11 miesięczną córkę, jakie dokumenty muszę przygotować, co po kolei muszę zrobić,co mi przysługuję, jakie dokumenty mam ze sobą zabrać.
Pracodawca oferuje mi mieszkanie i zameldowanie.co jeszcze muszę wymagać od pracodawcy, jeśli on chce mnie zatrudnić na warunkach niemieckich.
Jak wygląda sprawa ubezpieczenia dla całej rodziny, czy w pakiecie podstawowym ubezpieczenia zawarte jest prowadzenie ciąży i poród, czy musimy rejestrować się w przychodni lekarskiej.itp.
Proszę pomóżcie mi. Z góry dziękuję.

Mam nadzieje, ze piszac "pracodawca" chodzi o prace na etat, a nie o zalozenie dzialalnosci gospodarczej i wykonywanie takich pseudo-zlecen dla tylko jednego pracodawcy, bo to jest niekorzystne.

A wiec na wszelki wypadek radze pobrac w USC akt slubu i akty urodzenia dziecka na tzw. formularzach miedzynardowych, one sa w 3 jezykach, w tym po niemiecku, wiec nnie trzeba nic tlumaczyc i latwiej sie poslugiwac takimi dokumentami na miejscu.

Po rozpoczeciu pracy musisz szczegolnie uwazac, by dostac pisemna umowe o prace i to jak najszybciej, jesli pracodawca zacznie cos krecic tygodniami, to mozesz od razu wyjsc z zalozenia, ze to przekret i nie pracuj u niego miesiacami, az sie sprawa "unormuje", bo sie nie unormuje.

W Niemczech nie ma takiego ogolnego NFOZ, tylko takie jakby "panstwowe" kasy chorych. Pisze "panstwowe" w cudzyslowie, bo one nie sa tak na prawde panstwowe, ale tak sie przyjelo je okreslac. Tych kas jest duzo, mozna sobie wybrac dowolna, ale katalog ich swiadczen zdrowotnych jest w 99% taki sami i wszystkie kosztuja tyle samo. Do kas, ktore maja najwiecej filii w terenie nalezy AOK, ale oni tez sa najbardziej zbiurokratyzowani. Dlatego wiele osob uwaza, ze przyjazniejsza dla klienta jest Techniker Krankenkasse.
Podejmujac prace musisz zadeklarowac, do ktorej chcesz nalezec, jak nic nie zadeklarujesz, zapisza cie automatycznie do AOK.
Niepracujaca zona i nieletnie dzieci sa podpinane bezplatnie pod ubezpieczenie pracujacego meza. Nie ma czegos takiego jak "pakiet podstwowy". Obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech jest i tak drogie, wiec obejmuje wszystko, co jest zwiazane z opieka lekarska. W NIemczech nie ma tez "przychodni lekarskich", wybierasz sobie dowolnego lekarza rodzinnego, ktorego mozesz zmieniac co kwartal. Przy pierwszej wizycie u lekarza w ciagu kwartalu placi sie tzw. Praxisgebühr, czyli oplate w wysokosci 10 euro, kazda nastepna wizyta w ciagu danego kwartalu jest za darmo.

Przy zameldowaniu popros wyraznie o wystawienie tzw. Freizügigkeitsbescheinigung dla siebie i zony oraz dzieckia, to jest doslownie "zaswiadczenie o korzystaniu z unijnego prawa do osiedlania sie w innym kraju czlonkowskim Unii Europejskiej", to zaswiadczenie moze byc w przyszlosci przydatne z roznych wzgledow.

I to w zasadzie wszystko.
Aha, poniewaz teraz przestawiaja system kart podatkowych z papierowych na elektroniczne, ewentualnie bedziesz musial sie udac do urzedu skarbowego (Finanzamt), zeby ci wydali zaswiadczenie o nadaniu numeru podatkowego, ktore bedziesz musial przedlozyc pracodawcy

Dzięki

Co do zatrudnienia: pracodawca jak dowiedział się że chcę wziąć ze sobą rodzinę powiedział że będzie musiał nas zameldować-to chyba dobrze.Obiecał że podpiszemy od razu kontrakt na tyle czasu ile ja chcę.
Właścicielem firmy w której mam pracować jest Holender, i może czegoś nie wiedzieć o zatrudnieniu, fakt że ma zatrudnionych już Niemców u siebie.
Jeszcze jedno pytanie?
Czy mamy też zabrać książeczkę zdrowia córki, by później lekarz rodzinny wiedział jakie szczepionki otrzymało dziecko?

Zmeldowanie w NIemczech nie daje samo w sobie jakichs specjalnych praw: mozna byc zameldowanym a pracowac mimo to nielegalnie

Piszecz cos o "kontrakcie", czyli co, to jest umowa o prace na czas okreslony?
I potem chcecie wracac do Polski?

Oczywiscie, ze nalezy zabrac wszelkie dokumenty, ktore sie moga przydac, np. ksiazeczke szczepien dziecka.

Jak chcecie wyjezdac na dluzej, to i swiadectwa o nabyciu kwalifikacji zawodowych nie zaszkodzi

praca w niemczech

Chcemy zostać około 10 lat a może dłużej.
Czy jeśli mamy świadectwa ukończenia studiów wyższych musimy je przetłumaczyć?
Jakie inne "kasy chorych" są godne polecenia?

RE: praca w niemczech

arassieras napisał:
Czy jeśli mamy świadectwa ukończenia studiów wyższych musimy je przetłumaczyć?

No zastanow sie sam, jakbys byl np. Wegrem i przyjechal do Polski za praca z wegierskim dyplomem ukonczenia studiow, jakiemu polskiemu pracodawcy takie wegierskie swiadectwo cos powie? ;)

Przy takich wyjazdach trzeba miec zawsze tzw. plan B, tzn. jak sie nie uda z pierwotnym pracodawca, zeby miec cos w reku pozwalajacego szukanie alternatyw na miejscu.

Nie tlumaczylbym szczegolowo indeksu czy takich tam, ale dyplom z dokladna nazwa zawodu i specjalizacja.

Z tymi "panstwowymi" kasami chorych to jest tak, ze ich jest kilkadziesiat, ale ich katalog swiadczen jest ustawowo okreslony, dlatego w 99% taki sam wszedzie i ich koszt skladek tez taki sam (z pewnymi wyjatkami, ale to niuanse).
Wiec zdecyduj sie miedzy AOK a Techniker Krankenkasse na poczatek, po - bodajze - dwoch latach i tak mozna zmienic ta kase chorych, jesli ci bedzie nie odpowiadala.

AOK czesto sie upiera, zeby wykazac tzw. ciaglosc ubezpieczenia z kraju pochodzenia, tzn. ze byliscie ubezpieczeni przed wyjazdem w NFOZ w Polsce, co jest czasem troche meczace, bo do tego sa potrzebne druki-zaswiadczenia z NFOZ z Polski, a to moze trwac

Czy mamy też zabrać książeczkę zdrowia córki, by później lekarz rodzinny wiedział jakie szczepionki otrzymało dziecko?
tak ...on sobie przepisze do niemieckiej szczepienia, tłumaczyć nie musicie

Powrót