B
Bolotin
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 68
Czy możliwa jest częściowa egzekucja z weksla? Np. weksel jest wystawiony na 15 000, a do sądu chce złożyć pozew o 9000zł (tak żeby kwota była poniżej 10k).
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Bolotin napisał:Co prawda już się pogubiłem co jest postępowaniem uproszczonym, upominawczym, nakazowym itp, ale w przypadku kwoty poniżej 10 000 sprawa powinna być w trybie uproszczonym i/lub nakazowym.
Druga kwestia to możliwość ściągnięcia długu. Ze względu na opłaty sądowe i komornicze chce jakoby na próbę wystąpić o niższą kwotę i sprawdzić czy dłużnik jest w ogóle wypłacalny.
Bolotin napisał:Bardzo dziękuję za odp. Zawsze opłata naliczana jest 1,25% a nie 5% wartości roszczenia?
To co prawda oddzielne pytanie, ale czy to jest tak, że jest tryb uproszczony który dzieli się na postępowania upominawcze, nakazowe i zwykłe (zapada wyrok) ?
Flicka napisał:Jeśli sąd zechce wydać nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, to koszt zawsze wyniesie 1,25%.
Czy sąd może zażądać 5% ?
Bolotin napisał:Czy sąd może zażądać 5% ?
Bolotin napisał:Czyli sąd stwierdza brak podstaw do wydania nakazu w postępowaniu nakazowym i kieruje sprawę na wokandę gdzie zapada wyrok i w takim przypadku będę musiał dopłacić z 1,25% do 5% ?
Na razie większość spraw robię intuicyjnie i np. mając w sumie 6 spraw z dłużnikami bywało tak, że wpłacałem 30 zł, a potem sąd zwracał mi 22 zł - to było w przypadku nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. Kwoty niewielkie do 300 zł. Czy w pos. nak. też opła jest zwracana?