Częsciowa egzekucja z weksla, czy możliwa?

• Autor wątku Autor wątku Bolotin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bolotin

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Czy możliwa jest częściowa egzekucja z weksla? Np. weksel jest wystawiony na 15 000, a do sądu chce złożyć pozew o 9000zł (tak żeby kwota była poniżej 10k).

Tak, jest to możliwe.

Dlaczego chcesz, aby kwota była niższa niż 10k?

Co prawda już się pogubiłem co jest postępowaniem uproszczonym, upominawczym, nakazowym itp, ale w przypadku kwoty poniżej 10 000 sprawa powinna być w trybie uproszczonym i/lub nakazowym.

Druga kwestia to możliwość ściągnięcia długu. Ze względu na opłaty sądowe i komornicze chce jakoby na próbę wystąpić o niższą kwotę i sprawdzić czy dłużnik jest w ogóle wypłacalny.

Bolotin napisał:
Co prawda już się pogubiłem co jest postępowaniem uproszczonym, upominawczym, nakazowym itp, ale w przypadku kwoty poniżej 10 000 sprawa powinna być w trybie uproszczonym i/lub nakazowym.

W trybie nakazowym powinna być zawsze, natomiast tryb uproszczony nie jest stosowany do weksla przez niektóre sądy
weksel - Czy należności z weksla dochodzi się w postępowaniu uproszczonym? | Remitent.pl - blog o wekslach

Druga kwestia to możliwość ściągnięcia długu. Ze względu na opłaty sądowe i komornicze chce jakoby na próbę wystąpić o niższą kwotę i sprawdzić czy dłużnik jest w ogóle wypłacalny.

Potem będziesz miał problem z pozwaniem o pozostałą część, bo weksel będzie się kisił w aktach sądu.

Od 15000zł masz 187zł opłaty sądowej w postępowaniu nakazowym, a koszty komornicze przy bezskutecznej egzekucji będą takie same bez względu na wysokość dochodzonego roszczenia (zależą bowiem od podjętych działań i kosztów zapytań, a nie od dochodzonej sumy).

Bardzo dziękuję za odp. Zawsze opłata naliczana jest 1,25% a nie 5% wartości roszczenia?

To co prawda oddzielne pytanie, ale czy to jest tak, że jest tryb uproszczony który dzieli się na postępowania upominawcze, nakazowe i zwykłe (zapada wyrok) ?

Bolotin napisał:
Bardzo dziękuję za odp. Zawsze opłata naliczana jest 1,25% a nie 5% wartości roszczenia?

Jeśli sąd zechce wydać nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, to koszt zawsze wyniesie 1,25%.

To co prawda oddzielne pytanie, ale czy to jest tak, że jest tryb uproszczony który dzieli się na postępowania upominawcze, nakazowe i zwykłe (zapada wyrok) ?

upominawcze, nakazowe i zwykłe (czyli od razu na rozprawę) może być zarówno w postępowaniu uproszczonym (poniżej 10k), jak i nie uproszczonym (powyżej 10k).

Uproszczenie nie polega na wydaniu nakazu, tylko na zastosowaniu formularza do pozwu i sprzeciwu/zarzutów oraz kilku innych niuansach.

Flicka napisał:
Jeśli sąd zechce wydać nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, to koszt zawsze wyniesie 1,25%.

Czy sąd może zażądać 5% ?

Bolotin napisał:
Czy sąd może zażądać 5% ?

Tak, jeśli z sobie znanych powodów uzna, że na podstawie przedstawionego weksla nie wyda nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym.

Czyli sąd stwierdza brak podstaw do wydania nakazu w postępowaniu nakazowym i kieruje sprawę na wokandę gdzie zapada wyrok i w takim przypadku będę musiał dopłacić z 1,25% do 5% ?

Jeśli sąd wyda nakaz w postępowaniu nakazowym to po uprawomocnieniu się decyzji otrzymam z powrotem 3/4 wpłaconej opłaty sądowej?

Na razie większość spraw robię intuicyjnie i np. mając w sumie 6 spraw z dłużnikami bywało tak, że wpłacałem 30 zł, a potem sąd zwracał mi 22 zł - to było w przypadku nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. Kwoty niewielkie do 300 zł. Czy w pos. nak. też opła jest zwracana?

Bolotin napisał:
Czyli sąd stwierdza brak podstaw do wydania nakazu w postępowaniu nakazowym i kieruje sprawę na wokandę gdzie zapada wyrok i w takim przypadku będę musiał dopłacić z 1,25% do 5% ?

Albo na wokandę, albo wyda zwykły nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.

[/quote]
Jeśli sąd wyda nakaz w postępowaniu nakazowym to po uprawomocnieniu się decyzji otrzymam z powrotem 3/4 wpłaconej opłaty sądowej?
[/quote]

Jeśli wyda w upominawczym. Jeśli w nakazowym, to samo 1,25% wystarczy i potem niczego już się nie zwraca (chyba że nadpłacisz 5% przy składaniu pozwu)

Na razie większość spraw robię intuicyjnie i np. mając w sumie 6 spraw z dłużnikami bywało tak, że wpłacałem 30 zł, a potem sąd zwracał mi 22 zł - to było w przypadku nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. Kwoty niewielkie do 300 zł. Czy w pos. nak. też opła jest zwracana?

Nie. W postępowaniu nakazowym od razu wpłacasz mniejszą stawkę, ale nie mniej niż 30zł. Jedyna różnica, że podstawy w tym przypadku do zwrotu 22zł nie ma, ale nie jest to chyba bardzo istotne (w ogóle zwrot 22zł z 30zł opłaty w upominawczym nie jest praktykowany przez wszystkie sądy).

Za nim to wszystko nastąpi wpierw muszę okazać weksel dłużnikowi ? (dwie osoby fizyczne więc nie muszę wysyłać wezwania do zapłaty?) Czy mogę okazać via email? :)

Jeśli jednak zdecyduję się na częściowe roszczenie to muszę w pozwie wyjaśniać dlaczego?

Okazanie powinno się odbyć osobiście. Przy czym sąd wyda nakaz zapłaty nie pytając o przedstawienie, co najwyżej ryzykujesz mało prawdopodobnym zarzutem dłużnika.

Wyjaśniać nie trzeba.

ok super, dziękuję za wyjaśnienia. Pozdrawiam

Powrót