Częściowa spłata zadośćuczynienia a możliwość odwieszenia wykonania kary

• Autor wątku Autor wątku RadosławF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RadosławF

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

jestem ofiarą przestępstwa, za które sprawca został skazany na wyrok pozbawienia wolności oraz zapłatę mi zadośćuczynienia.

Wyrok został warunkowo zawieszony na okres próby 2 lat. Mój adwokat wysłał do skazanego wezwanie do zapłaty zadośćuczynienia z terminem do 10.12.2021 roku. Skazany nie dokonał żadnej wpłaty w tym terminie, a od lutego 2022 zaczął wpłacać, mniej więcej raz w miesiącu, po 200 zł na konto podane w wezwaniu do zapłaty.

Skazany nie pytał się o możliwość rozłożenia zadośćuczynienia na raty, więc, co oczywiste, nie udzielałem na to zgody.

Do końca okresu próby pozostał jeszcze rok, w tym tempie spłat skazany nie spłaci zobowiązania w całości do końca okresu próby.

Czy już teraz mogę wystąpić o wykonanie kary, czy muszę czekać do końca okresu próby?

Nadmienię, że skazany prowadzi nierejestrowaną działalność którą reklamuję w wizytówkach google oraz na swoim samochodzie, więc możliwość spłaty raczej ma.

Ostatnia edycja:
Sąd ustalił do kiedy ma zapłacić zadośćuczynienie? Czy też było wymagalne z dniem uprawomocnienia wyroku?

Reset321 napisał:
Sąd ustalił do kiedy ma zapłacić zadośćuczynienie? Czy też było wymagalne z dniem uprawomocnienia wyroku?

Było wymagalne z dniem uprawomocnienia, główna część do zapłaty została zasądzona na podstawie art. 46$ 1 k.k., jeśli ma to jakieś znaczenie

RadosławF napisał:
Skazany nie pytał się o możliwość rozłożenia zadośćuczynienia na raty, więc, co oczywiste, nie udzielałem na to zgody.
no i jak nie wyraziłeś zgody to będziesz mu odsyłał czy lepiej żeby spłacał cokolwiek ?

Na podstawie przytoczonego paragrafu , zapłata powinna być uiszczona niezwłocznie :D
W praktyce proponuje sprawę oddać do komornika albo czekać do ok 2 miesięcy przed końcem okresu próby i zawiadomić sad o niewykonaniu zobowiązania.

Powrót