Częściowe odwołanie od decyzji Miejskiego Zespołu d.S. Orzekania o Niepełnosprawności

• Autor wątku Autor wątku Robert_Prus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert_Prus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, czy od decyzji wydanej przez Miejski Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności mogę odwołać się tylko częściowo? Mam na myśli taką sytuację, że nie satysfakcjonuje mnie tylko jeden podpunkt (brak karty parkingowej). Czy mogę się od tej "poddecyzji" odwołać nie ryzykując utraty przyznania innych uprawnień, czy jednak wymagana jest cała komisja "na nowo". Oczywiście mówię tutaj o zmieszczeniu się w ustawowych 14 dniach. Z góry dziękuję za odpowiedź.

nie, II instancja rozpatruje sprawę jeszcze raz

Robert_Prus napisał:

Dzień dobry.

Robert_Prus napisał:
czy od decyzji mogę odwołać się tylko częściowo?

Tak, ma Pan prawo podnieść nie całą, a jedynie (tudzież także) tylko część podważanej decyzji.

Robert_Prus napisał:
nie satysfakcjonuje mnie tylko jeden podpunkt

W związku z powyższym zaskarżyć można decyzję w części, która Pana nie zadowala, tak samo jest w sytuacji ZUS, przy odwołaniu. Wnosi Pan swego rodzaju zaskarżenie nie do całości, a części zaskarżanej decyzji.

Nie mniej jednak Zespół do spraw Orzekania o Niepełnosprawności może oddalić zarzuty, utrzymując zaskarżaną decyzję w mocy.

Nie mniej jednak takie złożenie zarzutu Panu przysługuje, w terminie do 14-stu dni od otrzymania decyzji.

Robert_Prus napisał:
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Bardzo proszę.

Ostatnia edycja:
student-cku-chojnice napisał:
Tak, ma Pan prawo podnieść nie całą, a jedynie (tudzież także) tylko część podważanej decyzji.
tudzież oczywiści może WZON może ustalić, że jednak stopień jest lekki a nie np umiarkowany :)

sygn. akt IX U 349/17
Orzeczeniem z dnia 23 maja 2017 r. znak (...) Wojewódzki Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w Województwie (...) w S. uchylił w całości orzeczenie Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w C. z dnia 4 kwietnia 2017r., znak (...) i orzekł o zaliczeniu R. P. do lekkiego stopnia niepełnosprawności z powodu schorzeń narządu ruchu, stwierdzając że ustalony stopień datuje się od 24 lutego 2017r. do dnia 31 maja 2019r. Jednocześnie organ ten, podobnie jak Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w C., stwierdził, iż ubezpieczony nie spełnia przesłanek określonych w art. 8 ust. 3a pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. – Prawo o ruchu drogowym. Uzasadniając swoje stanowisko organ wskazał, że orzeczenie Powiatowego Zespołu o zaliczeniu R. P. do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zostało wydane z naruszeniem przepisów art. 4 ust. 2 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Wedle organu rentowego Powiatowy Zespół wydał decyzję, która pozostaje w wyraźnej i oczywistej sprzeczności z treścią prawa poprzez błędne zakwalifikowanie R. P. do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności i na tej podstawie uznał, że zachodzi konieczność wydania innego rozstrzygnięcia niż przyjęte przez organ.

Powrót