Częściowo niezdolna do pracy.

• Autor wątku Autor wątku bebi1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bebi1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Proszę o poradę;W 2009r. miałam operację byłam 6 miesięcy na chorobowym, następnie 12 miesięcy na świadczeniach rehabilitacyjnych.(całkowicie niezdolna do pracy) Dzisiaj przyznali mi częściową nie zdolność do pracy. Mam raka i żaden lekarz medycyny pracy nie chce mi podbić książeczki zdrowia aby wrócić do pracy,co mam robić, napisać odwołanie????? Nie wiem co robić jestem już zmęczona tym chodzeniem po urzędach sama choroba daje mi w kość.Bebi.

Witam, ogromnie Ci współczuję!

nie wiem czy dobrze myślę, ale moja nieporadna odpowiedź może zmotywuje, tutejszych mądrych do odpowiedzi konkretnej.

może zarejestrowałabyś się w Urzędzie Pracy, a tam prosiła byś o wysłanie na badania do lekarza medycyny pracy, może on urzecze o całkowitej niezdolności do pracy. w każdym razie będąc zarejestrowana w urzędzie pracy będziesz ubezpieczona. nie wiem kiedy od daty rejestracji wyznaczą Ci termin do lekarza medycyny pracy, może minąć nawet do dwóch miesięcy, ale te dwa miesiące będziesz już ubezpieczona, w tej chwili stale chodzisz po lekarza więc ubezpieczenie jest Ci na pewno niezbędne.

jak pisałam, nie wiem czy mój pomysł jest odpowiedni, dobry, właściwy?
Mądrzy ludzie poradźcie, pomóżcie!

pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedz, ale lekarz medycyny pracy nie może napisać takiego orzeczenia tylko orzecznik ZUSU. Chyba napiszę odwołanie i co ma być to będzie. Dziękuję. Bebi.

aha rozumiem odwołanie do Zus -u o przyznanie renty z tytułu niezdolności do pracy?
tak pisz! oczywiście. masz chyba dwa tygodnie na odwołanie, więc lepiej nie zwlekaj.
tyle, że z Zus -em zabawa bywa czasem bardzo czaso- i energochłonna;/
a czy w tej chwili masz ubezpieczenie?
jeśli nie, lepiej zarejestruj się w urzędzie pracy, bo odwołania będziesz musiała pisać a to trochę trwa...

mam trochę doświadczenia i znam kilka osób ciężko chorych starających się renty.

pozdrawiam
skoowka

Powrót