Częściowy chargeback przy towarze niezgodnym z opisem

• Autor wątku Autor wątku nowy_uzytk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy_uzytk

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Mam problem z reklamacją chargeback. Jakiś czas Po zakupie towaru okazało się że jego opis na stronie internetowej i gazetce reklamowej był błędny (towar w rzeczywistości miał gorsze parametry niż te opisane w specyfikacji). W międzyczasie zarejestrowałem produkt u producenta, skorzystałem z promocji cashback (promocyjny zwrot części pieniedzy od producenta), zakupiłem akcesoria do aparatu i straciłem czas i pieniadze na wysłanie listu poleconego do producenta sprzetu (formularz rejestracyjny / promocyjny). Korzystajac z promocji cashback zaakceptowałem regulamin w którym widnieje informacja że Sprzet nie może zostać zwrócony do sprzedawcy.

Czy mogę w takim przypadku skorzystać z procedury częściowego chargeback'a dla VISY?? Chodzi o częściową rekompensate od sprzedawcy za wprowadzenie w błąd. Bank wykręca się że moze zrobić tylko pełny chargeback jeśli zwróce towar do sprzedawcy. Ale ja nie mogę towaru już zwrócić bo złamię regulamin który zaakceptowałem przy cashback. Nie wspomne o kosztach wysyłki listu poleconego, przekazaniu moich danych producentowi, wypełnionej karcie gwarancyjnej z moimi danymi teleadresowymi, straconym czasie, czy dodatkowych akcesoriach które zakupiłem dokładnie pod ten sprzęt i których już nie mogę zwrócić.

Ostatnia edycja:
Nie mam dokumentacji Visy na temat chargeback'a dlatego pytam. Częściowy chargeBack jest stosowany w wielu przypadkach np:
1. Zwrotu różnicy w cenie biletu (np zapłacilismy za 1klase, a jechalismy w 2giej i zgadzamy się na zwrot różnicy w cenie)
2. Gdy otrzymaliśmy tylko cześć zakupionego towaru (np. kupiliśmy 2 telefony, sprzedawca wysłał tylko 1)

Co więc w moim przypadku?? Towar niezgodny z opisem którego nie można zwrócić?? Chargeback odpada??

Ostatnia edycja:
No to sam sobie odpowiedziałeś...:-)

Złoż reklamację do sprzedawcy, skoro towar ma wady.

Już składałem reklamacje do sprzedawcy. Odmówił mi częściowej rekompensaty, zgodził się tylko na zwrot sprzetu i odzyskanie pieniędzy (nawet nie chcą zwrócić kosztów listu poleconego z formularzem wysłanym do producenta sprzętu mimo że sami informowali o tym klienta). Nie obchodzi ich to że sprzęt został już zarejestrowany i z racji tego nie można go zwrócić do sprzedawcy. I w takich przypadkach właśnie korzysta się z ChargeBacka gdy sprzedawca olewa klienta...

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że mogę zwrócić, ale złamię tym samym regulamin promocyjny producenta sprzętu który zaakceptowałem składając swój podpis i jednocześnie zobowiązując się do tego że aparatu nie zwrócę. Producenta sprzętu nie obchodzi że sprzedawca umieścił zły opis. To ja poniosę konsekwencje złamania regulaminu nie sprzedawca.

Ostatnia edycja:
Jeśli już mam go zwracać to jedynym rozsądnym wyjściem jest zwrócenie go tuż przed upływem 2 letniej gwarancji. Po 2 latach odzyskam całą kwotę i kupie za to nowy aparat o dużo lepszych parametrach. Sklep nie udowodni mi że o wadzie dowiedziałem się wcześniej.

Zwracając go na dzień dzisiejszy jestem stratny kilkadziesiąt zł ( dedykowane akcesoria do tego modelu,koszt wysłania listu poleconego), nie licząc straconego czasu. Dlaczego ja przez błąd sprzedawcy mam ponosić konsekwencje...

Ostatnia edycja:
Tutaj, jak widzisz, odpowiedzi nie uzyskasz. Zgadzam się, że bank powinien zadziałać tak, jak oczekujesz. Napisz do banku zgłoszenie na piśmie, wtedy tak łatwo nie spławią Ciebie. Poszukaj tej dokumentacji Visy na temat chargeback'a i kombinuj z bankiem.

Powrót