Członek zarządu płacił pieniędzmi spółki za rozwój swojego serwisu internetowego

• Autor wątku Autor wątku korzen2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korzen2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Okazało się, że wspólnik i jedyny członek zarządu płacił pieniędzmi spółki za rozwój domeny internetowej zarejestrowanej na niego. Domena miała być spółki, ale okazało się, że zarejestrował ja na siebie i sam też opłacał jej przedłużanie. Generalnie wyszło, że oszukiwał i większością nakładów dzielił się z pseudo wykonawcami. Serwisu już nie nie ma. Spółka wydała 100 000zł na informatyków i marketing. Jak okazało się przychodów nie było, a domena należy do niego. Czy mogę żądać od niego zwrotu wszystkich nakładów jakie poczynił na swoją prywatną domenę?

Rozumiem, że domenę wykorzystywał dla swoich prywatnych celów, a nie dla celów spółki. Wtedy oczywiście można żądać od niego zwrotu wydanych środków.

Spółka nie miała żadnych przychodów z tej domeny/ serwisu internetowego. Czy można żądać wszystkich nakładów na informatyków i marketing? Teraz pisze, że domenę może oddać, ale tam teraz nic nie ma. W dodatku wystawił ja na sprzedaż.

korzen2 napisał:
Spółka nie miała żadnych przychodów z tej domeny/ serwisu internetowego

Piszesz tak enigmatycznie, że nie sposób kategorycznie odpowiedzieć. Bo co to znaczy, że "nie miała przychodów"? Pytałem o realizację celów spółki. Jeśli strona miała np. charakter reklamowy i po prostu reklamowała spółkę, to spółka nie osiągnęła wprawdzie bezpośrednio przychodów z tej domeny, ale domena realizowała cele marketingowe spółki...

To miał być płatny serwis. Klienci mieli płacić za rozwiązanie testu.

Powrót