*** członkostwo Premium Plus problem

• Autor wątku Autor wątku tehhum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
T

tehhum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry.

Nie wiem, w którym rozdziale trzeba było napisać, ale zdecydowałem się to zrobić tutaj.

Zarejestrowałem się na portalu randkowym eDarling, zauważyłem ciekawą ofertę opłacenia za członkostwo Premium Plus tylko za 17,9 zł miesięcznie. Natychmiast opłaciłem Kartą Kredytową (z Wielkiej Brytanii). Wypełniłem profil na 100%. Kiedy nacisnąłem na "Moje Członkostwo", to zauważyłem, że zapłaciłem za członkostwo premium plus za cały rok (łączna kwota: 214,8 zł) i automatyczne przedłużenie umowy. Byłem trochę zszokowany swoją głupotą, że kupiłem się tą ofertą i myląco zapłaciłem za tą usługę, chociaż myślałem, że płacę tylko za 1 miesiąc, aby wypróbować ten portal randkowy. Napisałem do nich maila z kilkoma pytaniami, ale już 3 dzień zaczął się i odpowiedzi nie ma.

Co sądzicie, czy jest możliwość zmniejszenia umowy członkostwa premium plus na okres mniejszy, np. 1, 3 albo 6 miesięcy? Czy jest możliwość dokonania zwrotu pieniędzy, chociażby połowy, bo chciałem tylko na 1 miesiąc?

P.S. Proszę nie kasować wątku, a powiedzieć o tym, co mam zmienić, jeżeli jest napisany nie zgodnie ze schematem.

Witam.

Spróbowałbym zgłosić reklamację,jeśli nie dałoby to rezultatu,to poszedłbym do banku i poprosiłbym o chargeback (zwrot obciążenia karty) opowiadając sytuację.

Pozdrawiam.

Hmm... nie wiem czy uda się tak zrobić.

1. Karta Kredytowa jest mojego ojca. (Tylko przyjechałem do Wielkiej Brytanii i trzeba czekać koło 1 tygodnia, aby utworzono moje konto)

On musi iść do banku i tłumaczyć w języku angielskim (zna go źle) od swojego imienia (nie od mojego), że opłacił członkostwo... itd.

2. Za ten portal odpowiada niemiecka firma, i pewnie trzeba przestegać prawa niemieckiego, nie polskiego. Na temat reklamacji nie wiem, jak to się robi w tym przypadku.

mcv912 napisał:
Witam.

Spróbowałbym zgłosić reklamację,jeśli nie dałoby to rezultatu,to poszedłbym do banku i poprosiłbym o chargeback (zwrot obciążenia karty) opowiadając sytuację.

Pozdrawiam.

Przeczytałem o tej procedurze na Wikipedii w języku polskim.

tutaj

Tylko co zarejestrowałem się pod innym mailem i imieniem. Właśnie tak wyglądała oferta wykupienia członkostwa premium plus. Nie wiem dlaczego, ale nie zauważyłem, że oferta jest na 12 miesięcy i zapłaciłem. Pewnie byłem zaślepiony sumą pieniędzy, którą oferują miesięcznie, że nie popatrzyłem na okres trwania abonementu. Głupio wyszło.

http://zapodaj.net/de24fe2386ce2.jpg.html

Wybrałem ten pierwszy za 17.90 zł miesięcznie.

Czy w takiej sytuacji bank przyjmnie moją Chargeback reklamację?

Jak długo będzie trwała ta procedura? W końcu września wracam do Polski i nie będę mógł osobiście przyjść do banku, tylko telefonicznie albo mailem.

Ostatnia edycja:
Powinni przyjąć jeśli nie było nic napisane o opłacie jednorazowej za usługę premium.Z ciekawości spytam,nie ma w ustawniach konta "cofnij subskrypcję" czy coś podobnego?

Z tego wątku przeczytałem pewną ciekawą informację:

http://forumprawne.org/niemcy/139574-edarling-pl-niemiecka-firma-problem-31.html

sebwys napisał:
Witam wszystkich,
Widzę że temat dość rozbudowany więc nie tylko chyba ja się naciąłem. Czy może ktoś mi doradzić ?
Dziś z czystej ciekawości zarejestrowałem się na portalu E-Darling. Oczywiście od razu zaatakowały mnie reklamy by wykupić konto Premium. Pokazała się jakaś promocyjna oferta z opłatą za 29,90 zł / mies. A że be konta premium tak naprawde nic tam nie da się zrobić to zapłaciłem Kartą Kredytową te trzy dyszki.... Jak się okazało po wejściu na zakładkę Moje Członkostwo, nie były to trzy dyszki tylko tylko 358,80 zł za cały rok !!!!:o
Czy jest jakakolwiek możliwość wypowiedzenia tej umowy...rozumiem jeżeli skasują mnie za cały miesiąc ale płacić 358 zł za wejście i przetestowanie to już mocne naciąganie.:mad:

Zarejestrowałem się w dniu dzisiejszym i jak widzę jeszcze na mojej karcie to odnotowane nie zostało. Czy przysługuje mi możliwość wypowiedzenia umowy tak jak w przypadku zakupów przed internet czy coś w tym stylu ??????

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :???:

Człowiek ma swoje lata a nadal chwila nie uwagi i bach... dziecinna wpadka:(

P.S. W mailu dostałem regulamin z takim zapisem :

Poulenczenie prawie do odstąpienia od umowy

Prawo do odstąpienia od umowy

Użytkownik ma prawo, bez podania przyczyny, odstąpić od umowy zawartej z eDarling w terminie 2 tygodni od jej zawarcia, na podstawie przesłanego do eDarling oświadczenia we właściwej formie (listownie, faksem lub e-mailem) a także telefonicznie. Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się w momencie otrzymania niniejszego pouczenia w formie mailowej, jednak nie wcześniej niż przed zawarciem umowy i nie wcześniej niż przed dopełnieniem przez eDarling obowiązku informacji wynikającego z § 312 c II Bürgerliches Gesetzbuch (niemieckiego prawa cywilnego) w związku z § 1 I, II i IV BGB-Informationspflichten-Verordnung (rozporządzenia dotyczącego obowiązków informacyjnych) – będącego zasadniczo odpowiednikiem przepisów polskiej ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (art. 9 tej ustawy).

Termin odstąpienia od umowy jest zachowany, gdy przed jego upływem oświadczenie o odstąpieniu zostanie wysłane listownie na adres:

Affinitas GmbH
- Dział Obsługi Klienta -
Kohlfurter Strasse 41/43
10999 Berlin,
Niemcy

faksem: 00 49 30 991 949 5 37 lub drogą mailową na adres: premium@edarling.pl

Odstąpienie może również zostać zgłoszone telefonicznie pod numerem: 0708 277197 (koszt połączenia 1,29 PLN/min z VAT).

Skutki odstąpienia

W przypadku skutecznego odstąpienia od umowy, zostają zwrócone otrzymane przez obie strony świadczenia i ewentualne pożytki (np. odsetki). W wypadku, gdy nie jest możliwe zwrócenie części lub całości otrzymanych świadczeń, lub zwrócenie jest możliwe jedynie w pogorszonym stanie, Użytkownik jest zobowiązany do uiszczenia świadczenia zastępczego. Może to prowadzić do obowiązku uiszczenia przez Użytkownika zobowiązań pieniężnych wynikających z umowy, za okres do odstąpienia. Zobowiązanie pieniężne musi zostać uiszczone w przeciągu 14 dni od dnia wysłania oświadczenia o odstąpieniu przez Użytkownika i od dnia otrzymania oświadczenia o odstąpieniu przez eDarling.

Uwagi specjalne

Prawo do odstąpienia od umowy wygasa przed upływem terminu, jeżeli przed skorzystaniem z prawa odstąpienia zapisy umowy zostaną w całości zrealizowane za wyraźną zgodą obu stron.

Koniec pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy.
Jeśli chcesz wysłać do nas wiadomość, nie odpowiadaj bezpośrednio na ten e-mail, lecz skorzystaj z formularza kontaktowego.

Czy ktoś wie jak powinno wyglądać to wypowiedzenie, czego nie pominąć by później nie mieli przypadkiem powodów by się przyczepić i nie zwrócić pieniędzy ?

sebwys napisał:
W ten sam dzień wysłałem wypowiedzenie mailem na wszystkie możliwe adresy o treści:
Tytuł: Odstąpienie od Umowy

Treść:
Witam,

Odstępuje od umowy i członkostwa Premium.

Jako właściciel konta na portalu eDarling.pl wypowiadam Członkostwo Premium i rezygnuję ze wszystkich praw z nim związanych.

E-mail: XX@XX
Hasło: XX

W związku z powyższym wnoszę o zwrot wszelkich kosztów (lub ich nie pobieranie jeżeli jeszcze nie zostały pobrane) i usunięcie z bazy danych wszelkich moich danych osobowych i danych związanych z moją kartą kredytową.

Jeżeli powinienem przesłać jeszcze jakieś informacje lud dokumenty to proszę o taką informację w mailu zwrotnym. W przypadku braku takiej informacji przyjmuję do wiadomości iż moje odstąpienie od umowy zostało przyjęte i rozpatrzone pozytywnie a koszty zostaną zwrócone w terminie nie dłuższym niż 7 dni roboczych a wszelkie dane osobowe zostały skasowane z Państwa bazy.

Pozdrawiam
XX

Ostatnia edycja:
Kolejna podobna sprawa, którą też ja mam.

ryba0401 napisał:
ja również pokusiłam się na promocyjną cenę 29,90zł, która przemieniła się w ściągnięcie 358,80zł. O zgrozo
Zarejestrowałam się w sobotę, pierwsze odstąpienie od umowy wysłałam na pomoc@edarling.pl.
w poniedziałek wieczorem przesłałam na premium@edarling.pl kolejny raz odstąpienie o treści:
Witam
Odstępuje od umowy zawartej 22.02.2014 roku. Umowa dotyczy konta Członkostwa Premium .......@wp.pl. Za miesiąc użytkowania miało być pobierane promocyjne 29,90zł, natomiast pobraliście Państwo od razu za 12 miesięcy tj. 358,80zł. Proszę o zwrot pieniędzy.

Proszę o szybkie rozpatrzenie sprawy.

pozdrawiam

No i czekałam a co innego było robić. :( No i szok w środę odpowiedź, że pozytywnie rozpatrzono moje odstąpienie od umowy i zwrócą pieniądze.

A dziś radość bo kaska jest z powrotem. uf :ok:
Konto jak tylko zmienili mi na podstawowe zaraz usunęłam:D

Udało się odkręcić, totalną głupotę.

Tak wygląda rozdział "Moje Członkostwo".

tutaj

Nie bardzo rozumiem, czy trzeba wypełniać ten formularz albo poprostu wysłać wiadomość na mail premium@edarling.pl bez wypełnienia formularzu?

Już przeszło 5 dni od wykupienia abonementu, zostało 9 dni (wynika to, że w regulaminie napisane, że w ciągu 2 tygodni można zrezygnować z umowy i dokonać zwrotu pieniędzy).

mcv912 napisał:
Powinni przyjąć jeśli nie było nic napisane o opłacie jednorazowej za usługę premium.Z ciekawości spytam,nie ma w ustawniach konta "cofnij subskrypcję" czy coś podobnego?

Jest możliwość skorzystania z "formularza wypowiedzenia"

zobacz na obrazku

oraz usunięcie konta.

Boję się, jeżeli nacisnę na "formularz wypowiedzenia", kiedy już go wyślę, to, kiedy zobaczą, że wypowiadam się, poprostu usuną mi członkostwo, ale nie zwrócą pieniądze.

Dlatego pytam się, czy może spróbować najpierw poprostu napisać do redakcji eDarling na mail premium@edarling.pl bez wypełnienia tego formularzu??? :roll:

Okay, zdecydowałem się i tylko co wysłałem pocztą elektroniczną na mail: premium@edarling.pl wiadomość z treścią:

Witam,

Odstępuje od umowy zawartej 28.07.2014 roku. Jako właściciel konta na portalu eDarling.pl wypowiadam Członkostwo Premium Plus i rezygnuję ze wszystkich praw z nim związanych.

E-mail: xx@xx.com
Hasło: xxxx

Za miesiąc użytkowania miało być pobierane promocyjne 17,90zł, natomiast pobraliście
Państwo od razu za 12 miesięcy tj. 214,8zł. Proszę o zwrot pieniędzy.

Proszę o szybkie rozpatrzenie sprawy.

Pozdrawiam

Ten formularz wypowiedzenia nie wypełniałem. Poczekam na odpowiedź w ciągu kilku dni. Jeżeli żadnej odpowiedzi nie będzie, to wyślę w poniedziałek jeszcze raz tą samą wiadomość.

Witajcie,
nie wiem czy w dobrym miejscu dołącząm sie do wątku,tez mam problem z edarling.Wlasnie po roku okazało sie, że edarling samo przedłuzyło mi konto i teraz chce abym za to zapłaciła.Probowali ściągnąc mi kase z konta, ale mam nowa karte wiec im sie nie udalo.Wyslali mi na spam( z trudem to znalazłam)pierwsze wezwanie do zapłaty, teraz jest juz drugie.Po tak dlugim czasie zupełnie wyleciało mi zglowy ,ze mam tam wogóle konto,a co dopiero mialabym pamietać o rezygnacji w razie nie przedłużenia.Moje pytania brzmią czy jest ktoś to mial podobna sytuacje?czy zapłacił?co sie stanie jesli nie zapłace,czy moge spodziewać sie windykatora, jak pisza mi w mailu?czy jest to realne skoro maja tylko mojego maila i moje nazwisko.?Traktuje ich jak oszustów i naciągaczy.Możę ktos podpowie co tu z nimi zrobic? wiele osób opisywalo podobne sytuacje,ale nikt nie opisal jak sie sprawy konczyły.
Czekam na odzew i pozdrawiam.

Cześć,

Ja mam inny problem. Wykupiłem człnkostwo na 6 miesięcy i w międzyczasie zmieniłem kartę kredytową. Po upływie 6 miesięcy Edarling chciał automatycznie pobrać kasę za kolejny okres, ale nie mógł gdyż "stara" karta jest juz zablokowana. Nie mam zamiaru przedłużać tam swojej bytności i nie chcę też im płacić. Sprawę przekazali do firmy windykacyjnej, która straszy mnie sądem. Czy musze im wpłacać??

LUDZIE POMOCY!!!!
Zostałam zastraszona i oszukana przez tzw. eDarling! Wzywam wszystkich, którzy czują się pokrzywdzeni przez tzw. eDarling o zjednoczenie się przeciwko tym złodziejom!!!
Błagam o szybką reakcję!!!
Czekam na odpowiedź. Jeśli złożymy zbiorowy pozew i zaskarżymy tę firmę, to w najgorszym przypadku może nie odzyskamy swoich pieniędzy, ale przynajmniej ta złodziejską firma przestanie istnieć.
Czuję się jak w matriksie. Ktoś mnie okradł w świetle tzw. prawa, czyt. perfidnie skonstruowanego regulaminu i machlojkach na stronie e Darling.
Ja nie wyrażałam zgody na funkcjonowanie w tzw. eDarling na kolejny rok tj. do stycznia 2016 r.!!!!!!!!!!!!! Nigdy nie wciskałam takiej opcji, a oni perfidnie ukradli mi pieniądze i zmusili, żebym nadal była ich płatnym członkiem.
LUDZIE POMOCY!!!!!!

EdARLING TO OSZUŚCI ZORIENTOWANI WYŁĄCZNIE NA WYŁUDZENIE JAK NAJWIĘKSZYCH KWOT PIENIĘDZY. Ode mnie ukradli ponad 100 euro.
Po raz kolejny wzywam wszystkich ludzi, którzy czują się oszukani przez eDarling o wspólne działania przeciwko tej bandyckiej "firmie".
Oni odpowiadają tylko na takie maile, które są im wygodne!!!
Mają ułożone regułki, tak jak firmy windykacyjne, z którymi mają finansowy układ.
Ludzie nie liczcie na ich uczciwość!!! Z serca ostrzegam. Jeśli ktoś musi się przejechać na nich sam - to już nic na to nie poradzę. Wzywam wszystkich o wspólne działanie, wspólny, zbiorowy pozew przeciwko eDarling!

Witam.Dziś pobrano z mojego konta 478,80 zł. Wysłałam formularz odstąpienia od umowy. Wysłałam maila z prośbą o natychmiastową likwidację konta na edarling i zwrot pieniędzy. W regulaminie jest napisane, że można odstąpić od umowy w trakcie jej trwania i firma zwraca pieniądze. Otrzymałam po wysłaniu formularza, że moje płatne konto jest aktywne przez rok. Jestem wkurzona, zirytowana i zrozpaczona, bo właśnie ukradziono mi pieniądze już przeznaczone na coś o wiele ważniejszego. Poradźcie, co zrobić. Czy chargeback to dobre wyjście? Czy są szanse na zwrot od portalu? Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót