Czterokrotna naprawa czy wymiana na nowy

• Autor wątku Autor wątku Kuba2505
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuba2505

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Opiszę krótko mój problem. W grudniu 2013 roku kupiłem laptopa, który listopadzie zeszłego roku zepsuł się. Od tego czasu był trzykrotnie w serwisie gwarancyjnym. Za każdym razem nie wracał w pełni sprawny więc odsyłałem go ponownie. Wykonana naprawa zawsze polegała na tym samym - wymiana płyty głównej. Teraz urządzenie w ogóle nie uruchamia się i musiałbym odesłać je po raz czwarty. Napisałem mail bezpośrednio do producenta i otrzymałem odpowiedź, że każdy przypadek jest dokładnie badany (komputer pozostaje u mnie w domu) oraz nie mogą mi wymienić komputera na nowy (chociaż niczego takiego nie żądałem). Polecono mi odesłać laptop do serwisu gwarancyjnego. W związku z tym mam kilka pytań.
1. Czy mogę teraz reklamować sprzęt na podstawie niezgodności towaru z umową ?
2. Jeśli tak, to w sklepie czy w serwisie gwarancyjnym ?
3. Czy można reklamować na tej podstawie naprawę gwarancyjną ?
4. Kto ponosi koszty opinii rzeczoznawcy ?

1. tak (gwarancja do szuflady)
2. roszczenia kierujesz do sprzedawcy
3. tak
4. jeśli uzyskasz opinię rzeczoznawcy (odpłatna), w przypadku uznania reklamacji sprzedawca musi zwrócić koszty ekspertyzy

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli będę reklamować naprawę, to do kogo mam kierować roszczenia ? Do sklepu, serwisu czy producenta?

Przeczytałem poradnik i w związku z tym nasuwa mi się pytanie. Wada została przeze mnie wykryta w listopadzie i właściwie od tego czasu komputer pozostaje niesprawny. Po ostatniej naprawie wyłączał się, aż 5 maja zepsuł się do tego stopnia, że nie mogę go uruchomić. Czy mam podać tę datę ? Czy pisać o poprzednich naprawach ?

Proszę o poinformowanie mnie listownie o ustosunkowaniu się do reklamacji. - czy taka formuła na końcu pisma jest odpowiednia? Adres podany jest na górze listu pod nazwiskiem.
W przypadku braku informacji o ustosunkowaniu się do reklamacji w ciągu 14 dni odstępuję od umowy i żądam zwrotu kosztów. - czy w piśmie może znaleźć się taka informacja?

Kuba2505 napisał:
Wada została przeze mnie wykryta w listopadzie

Art. 8. 1. u.sp.kons. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową (...)
Art. 9. 1. Kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie zawiadomienia przed jego upływem.

Teraz to już się pogubiłem. Cały problem opisałem w pierwszym poście i na pytanie, czy mogę teraz reklamować sprzęt na podstawie niezgodności towaru z umową otrzymałem odpowiedź twierdzącą.

Powrót