cztery lata po umorzeniu egzekucji z BTE

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Witam
Mam pytanie odnośnie windykacji a mianowicie prowadzona była egzekucja komornicza w związku z bankowym tytułem wykonawczym która umorzona została w 2010 roku z powodu bezskutecznej egzekucji. Dziś otrzymałam pismo z firmy Kruk z propozycją rozłożenia zadłużenia na raty gdyż podobno w kwietniu 2014 roku zakupili dług od tego banku. Czy po takim czasie mogą zakupić dług i teraz wnieść do sądu o nadanie tytułu wykonawczego?
Czy musi być mi dostarczony dokument z np banku o sprzedaży tego długu? Czy to ma wpływ na nadanie ewentualnego tytułu wykonawczego dla firmy Kruk?
Proszę o informację

asiunianr napisał:
Czy po takim czasie mogą zakupić dług
mogą zakupić nawet w roku 2386, jeśli do tej pory nie będzie uregulowany
asiunianr napisał:
i teraz wnieść do sądu o nadanie tytułu wykonawczego?
nie o nadanie, tylko uzyskanie takowego tytułu. czyli nakazu zapłaty. a dlaczego by nie mogli? w RP każdy ma prawo do niezawisłego sądu
asiunianr napisał:
Czy musi być mi dostarczony dokument z np banku o sprzedaży tego długu?
z banku nie musi. kruk też nie musi. ale to ryzyko kupującego czyli kruka, bo gdybyś zaplaciła do banku, to jesteś zwolniona z długu i kruk musi po pieniądze upominać się w banku

tyle formalności, a teraz konkrety jako dobra wiadomość (oczywiście nie ta w zielonej kopercie od kruka). wszystko wskazuje na to, że ewentualną sprawę sądową masz wygraną. nie dosć że wygląda to na przedawnione (kredyt po umorzonej egzekucji z BTE przedawnia się po 3 latach, z karty kredytowej po 2 latach) to jeszcze spora szansa że kruk po prostu nie udokumentuje roszczenia. z doświadczenia - 99% dla ciebie.
chcesz wygrac - z krukiem nie rozmawiaj, nie kontaktuj się, nic nie podpisuj. odbieraj polecone z sądu, bo najprawdopodobniej wytoczą ci powództwo. wtedy dopiero zareagujesz.

a ten 1% to na wypadek, gdyby jakimś cudem okazalo sie że po drodze był kolejny komornik o którym nie wiesz a kruk miał komplet papierów w twojej sprawie...

Powrót