cztery lata wiezienia za darmo

• Autor wątku Autor wątku domilu@live.be
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domilu@live.be

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
co zrobic po odbyciu czterech lat wiezienia za cos czego sie nie zrobilo

Złożyć wniosek o odszkodowanie i zadośćuczynienie za niesłuszne skazanie do Sądu Okręgowego, w okręgu którego wydano orzeczenie w pierwszej instancji.

Postępowanie jest wolne od kosztów na każdym jego etapie i to niezależnie od wyniku postępowania.

Przesłanką konieczną do żądania odszkodowania jest wykonanie kary w całości lub w części.

Zależy, czy masz np. nowe - nieznane wcześniej Sądowi który Cię skazał - dowody swojej niewinności. Jeżeli masz, możesz spróbować ubiegać się o wznowienie postępowania (zobacz art. 540 i następne kodeksu postępowania karnego).

Lex'ior napisał:
Złożyć wniosek o odszkodowanie i zadośćuczynienie za niesłuszne skazanie do Sądu Okręgowego, w okręgu którego wydano orzeczenie w pierwszej instancji.

Najpierw trzeba doprowadzić do uniewinnienia od czynu, za który się te 4 lata dostało (no chyba że to wypadek gdy ktoś w ogóle nie miał wyroku a siedział za kogoś. Tyle że ujawniając ten fakt naraża się na odpowiedzialność za przestępstwo poplecznictwa).

Ostatnia edycja:
ta sprawa miala miejsce w bialymstoku ; na kasacje wyroku byly pisane pisma , ktore maja siedem dni na doreczenie i uprawomocnienie (w moim przypadku wysylane byly siodmego dnia ) , co zrobic ,aby te sprawe jeszcze raz rozpatrzyc w innym miescie i sadzie ,,, aktualnie przebywam juz dwa lata ,po odbyciu kary na wolnosci
w chwili obecnej pracuje w belgii ,,,za trzy kilo zlota i sto tysiecy zlotych --ktore rzekomo ukradlem ,,,pracuje na budowie---i nawet nie mam jeszcze samochodu--i prawa jazdy--a rzekomo z miejsca przestepstwa odjechalem w kominiarce mercedesem okularem---szukam kogos ,KTO moglby pomoc mi --na nowo ruszyc te sprawe--chce odzyskac swoj honor --i po prostu uslyszec NIEWINNY!!!
kiedy poszedlem do wiezienia mialem dziewietnascie lat ---bylem tuz przed matura--mialem plany --bardzo lubilem sie uczyc ---w tej chwili,,,uczy mnie zycie ---i praca rekami ---
ale chcialbym odzyskac swoj HONOR -
chcialbym rowniez zafundowac nowe zeby )))dla mojej Matki ,bo swoje stracila --gdy siedzialem w wiezieniu,a ma dopiero 43 lata

Powrót