Cztery zarzuty - jedna sprawa

• Autor wątku Autor wątku kgb1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kgb1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
mam pytanie dotyczacze osoby niekaranej za podobne przestepstwa ,doroslej utrzymujacej sie z prac dorywczych,mianowicie,osoba posiada 4 zarzuty :

a)art. 158 § 1 k.k. art. 57a § 1 i 2 - uszkodzenie ciala powyzej dni 7,
b)art. 217 § 1 k.k. art. 57a § 1 i 2
c)art. 158 § 1 k.k. art. 57a § 1 i 2 - uszkodzenie ciala ponizej dni 7,
d)art. 157 § 2 k.k. art. 57a § 1 i 2

Calosc ma sie odbyc w jedenj sprawie.Jednak materialy dowodowy do punktow B i D wydaja sie byc niewystarczajace do skazania, poniewaz zeznania pokrzywdzonego nie pokrywaja sie z wersja swiadkow wiec przypuszczam moge te artykuly byc pominiete.
1.Moje pytanie dotyczy tego czy za pkt A przyjmujac wersje obrony ,ze krzywda stala sie nieumyslnie odszkodowanie dla poszkodowanego moze zostac zanizone.
2.Czy oprocz kary grzywny ktore pewnie bedzie moze zostac skazany na obligatoryje pozbawienie wolnosci wykluczajac pkt B i D (prosze rowniez o odp jesli te pkt niezostana ignorowane),
3.Czy na poczatku rozprawy moge zlozyc wniosek o przyznanie adwokata z urzedu i jakie bedzie to mialo kosekwencje.
4.Z kazdego z art. powinien zostac wydany wyrok w zawieszeniu i czy to bedzie ogolny duzy wyrok np. 4 lata pozbawienia na 5 lat,czy np. wyrok z pkt B odwiesza juz ten z pkt A.

Z gory dziekuje za odp

odwieszenie obligatoryjne bylo by wówczas gdyby przestępstwa były popełnione w okresie próby, jeśli jeszcze nie masz żadnego wyroku w zawieszeniu z tego artykulu i będzie to jedna sprawa na której zapewne dostaniesz osobne wyroki za każdy czyn zostanie wydany wyrok łączny czyli ostatecznie jeden, jaki to zależy od sądu, dowodów winy itp

ok dzieki a czy znasz odpowiedz na pozostale pytania ?

jeśli chodzi o odp na 1 pytanie to przyjęcie takiej lini obrony ma sens jeśli nie ma ewidentnych dowodów że twoje działanie było zamierzone, pisać o obrońcę z urzędu mozesz jeśli będziesz spełniał warunki to ci go przyznają

kgb1988 napisał:
1.Moje pytanie dotyczy tego czy za pkt A przyjmujac wersje obrony ,ze krzywda stala sie nieumyslnie odszkodowanie dla poszkodowanego moze zostac zanizone.

Proszę pamiętać, iż zgodnie z treścią art. 158 par. 1 k.k. sprawca biorąc udział w bójce lub pobiciu godzi się na to że inne osoby mogą odnieść obrażenia wskazane w treści art. 157 par. 1 lub 156 par. 1 k.k.
Tłumacząc w sposób prosty - sprawca nie musi chcieć np złamać ręki pokrzywdzonemu, ale bijąc go godzi się na to że może mu zrobić krzywdę - np złamać rękę.

magnatex napisał:
Proszę pamiętać, iż zgodnie z treścią art. 158 par. 1 k.k. sprawca biorąc udział w bójce lub pobiciu godzi się na to że inne osoby mogą odnieść obrażenia wskazane w treści art. 157 par. 1 lub 156 par. 1 k.k.
Tłumacząc w sposób prosty - sprawca nie musi chcieć np złamać ręki pokrzywdzonemu, ale bijąc go godzi się na to że może mu zrobić krzywdę - np złamać rękę.

OK,dobrze uznajac ,ze byla to bojka naraznie na utrate zdrowia jest obopulne ,a specjalnie AZ takiej krzywdy (obrazenia powyzej dni 7) nikt nikomu nie chcial zrobic ,ja widze w tu sens chyba ,ze nasze prawo uwaza inaczej.Chcialbym dodac ,iz w tym momencie bylem pod wplywem alkoholu czy to ma znaczenie iz bylo to nieumyslnie.

Jesli chodzi o adwokata z urzedu jakie sa to warunki i czy moge zlozyc wniosek na poczatku pierwszej rozprawy,sadze ,ze spowoduje to przesuniecie terminu niestety,ale coz na innego mnie nie stac

Ostatnia edycja:
musisz wykazać że faktycznei cie nie stać na obrońcęz wyboru wówczas będzie mógł ci być przyznany obrońca z urzędu, jesli zlożysz wniosek na początku rozprawy spowoduje to przesunięcie rozprawy

kgb1988 napisał:
czy to ma znaczenie iz bylo to nieumyslnie.

Jeśli bierzesz udział w wymianie ciosów między więcej niż trzema osobami - trudno doszukiwać się w tym nieumyślności. Nawet po pijaku.
Z reguły działanie w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości jest okolicznością obciążającą.

czy moge zlozyc wniosek na poczatku pierwszej rozprawy,sadze ,ze spowoduje to przesuniecie terminu niestety,ale coz na innego mnie nie stac

Musisz udokumentować swoje dochody i wydatki i wykazać że nie stać Cię na obrońcę. Wniosek możesz złożyć na początku rozprawy w Sądzie.

Powrót