Czu PUP może wymyślać zarządzenia?

• Autor wątku Autor wątku mamba88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamba88

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Pytanie do osób zorientowanych, czy PUP może sobie wymyślać swoje wewnętrzne zarządzenia?

Zaczęłam się zastanawiać po tym, jak jedna koleżanka mi "zamąciła" w głowie.

Otóż po zakończeniu stażu usłyszałam, cytuję "Nie może Pani iść na kolejny staż, bo NASZ dyrektor zarządził, że osoby, które nie miały zatrudnienia - nie mogą korzystać przez okres 90 dni ze środków PUP"

Pytanie - dlaczego ja mam być "karana" niemożnością pójścia na staż (jeśli ktoś widział mój post- właśnie przeszedł mi koło nosa dobry staż z zatrudnieniem przez taki "cyrki"), bo poprzedni pracodawca nie chciał mnie zatrudnić?

Czy PUP może sobie OD TAK wymyślać wewnętrzne przepisy i zarządzenia?
Jestem trochę wzburzona, ale chciałabym wiedzieć, czy to jest legalne i normalne?

Każdy podmiot może sobie tworzyć wewnętrzne zarządzenia.
Teraz moje pytanie czy pracownik urzędu powołał się na konkretne zarządzenie dyrektora? Pokazał Ci ten zapis?

Środki na organizację staży są ograniczone i rozliczane. Nie tylko Ty musisz rozliczyć się w Urzędzie z zakończonego stażu, ale również Urząd Pracy musi rozliczyć się w Ministerstwie z tzw. efektywności stażu. Nie ma nic bardziej efektywnego jak znalezienie pracy po odbytym stażu.
Zgodnie z definicją
Staż oznacza nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy.
A zatem po odbytym stażu bezrobotny powinien posiadać odpowiednie umiejętności i doświadczenie w obszarze w którym odbył staż.

Nie widzę nic dziwnego w sytuacji gdy mamy przykładowo 2 osoby bezrobotne a tylko jedno miejsce stażu z tym że jedna osoba na takim stażu nie była a druga ledwo co ukończyła staż i nie podjęła zatrudnienia. Odpowiedź nasuwa się sama komu bardziej potrzebne jest skierowania na stażu.
Tej drugiej zdecydowanie należy oomoc w poszukiwaniu stałego zatrudnienia.

Ponadto jestem przekonany, że plan aktywizacji bezrobotnego w twoim przypadku polega na odbyciu stażu a następnie znalezieniu zatrudnienia.

Tak, dziękuję za informacje.
Znam swój plan aktywizacji, jednak chciałam się dowiedzieć, czy można sobie wewnętrznie ustalać zasady. I nie dostałam żadnego rozporządzenia, usłyszałam to ustnie.

Wiem, że powinnam znaleźć pracę, ale wręcz mój doradca zawodowy naciskał po tygodniu od poprzedniego stażu, że powinnam już mieć pracę, co jest awykonalne, bo właśnie z tego tytułu chodzę na staże - bo nie mogę znaleźć nic stałego.

Dziękuję jeszcze raz za informację.

Powrót