Czy Administrator serwisu odpwiada za uzytkownikow?

• Autor wątku Autor wątku tehaha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tehaha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Tworzę serwis na którym użytkownicy będą mogli zamieszczać zdjęcia oraz artykuły. Czy właściciel serwisu odpowiada za treść i zdjęcia do których użytkownik nie miał prawa?
Często na serwisach widać na dole strony albo w regulaminie informacje typu:
- zabrania się publikowania materiałów naruszających prawa autorskie
-serwis umożliwia jedynie wymianę informacji pomiędzy użytkownikami i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treści oraz zdjęcia publikowane przez użytkowników
Czy taka notatka rzeczywiście zwalnia mnie z odpowiedzialności prawnej za to co użytkownicy zamieszczają?

Witam! Znalazłem tą sprawę - Prowadzący serwis WWW nie odpowiada za cudze wpisy - Rzeczpospolita

Jest napisane, że w tej sprawie należy patrzeć na art.14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

"Art. 14. 1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez usługobiorcę nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych

2. Usługodawca, który otrzymał urzędowe zawiadomienie o bezprawnym charakterze przechowywanych danych dostarczonych przez usługobiorcę i uniemożliwił dostęp do tych danych, nie ponosi odpowiedzialności względem tego usługobiorcy za szkodę powstałą w wyniku uniemożliwienia dostępu do tych danych. "

Ten prawniczy język nie jest dla mnie zbyt klarowny. Czy z tego wynika, że jeżeli ktoś na moim serwisie zmieści materiały do których nie miał praw, a ja po otrzymaniu informacji że to narusza prawa autorskie usunę je, to wtedy nie mogę ponieść żadnej odpowiedzialności nawet jeżeli to wyrządzi jakieś szkody tak??

Zasadniczo tak wlasnie - jesli sprawnie reagujesz to nikt Cie nie ukara.
Dla spokojnego snu lepiej aby serwis mial moderatorow, ktorzy przegladaja co zostalo umieszczone i usuwaja tresci budzace watpliwosci.

Powrót