Czy adwokat ma prawo......

• Autor wątku Autor wątku 1diuna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1diuna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Proszę o pomoc w mojej sprawie. Wynajęłam adwokata, nie spisaliśmy umowy. Adwokat powiedział, że jeśli to będzie zwykła sprawa to zapłacę 1800 zł i taka była. Odbyły się dwa posiedzenia i przegrałam. To był piątek. W sobotę byłam na przyjęciu u znajomych. Poznałam tam pewną panią sędzine, która poradziła mi żebym napisała odwołanie, nawet pomogła mi je napisać. W poniedziałek miałam umówione spotkanie z moim adwokatem, na które poszłam z gotowym już odwołaniem. Adwokat stwierdził, że jest bardzo dobrze napisane . Powiedziałam, że nie rezygnuję z jego usług i, że sama wyślę te odwołanie. Nie zaprotestował. Miałam zadzwonić, żeby umówić się na kolejne spotkanie. Dzwoniłam wielokrotnie, ale adwokat nie odbierał. Po kilku dniach dostałam od niego pismo, w którym napisał, że nie widzi sensu współpracy ze mną i wzywa mnie do uregulowania jeszcze 1 200 zł. Poprzednio zapłaciłam mu w sumie 1750 zł. Razem to daje prawie 3000 tys. Czy adwokat ma prawo żądać zapłaty, jeśli sam zrezygnował, nie podając żadnego konkretnego powodu? Odwołanie zostało wysłane, a ja zostałam na lodzie, bez adwokata. A umawialiśmy się, że poprowadzi całą sprawę do końca.

Pytasz czy miał prawo zrezygnować z reprezentowania Ciebie czy żądać dodatkowej opłaty?

Jedno i drugie. Umówiliśmy się, że poprowadzi sprawę do końca a teraz rezygnuje i jeszcze muszę mu dopłacić, chociaż na początku powiedział 1800 za całą sprawę, jeśli będzie to prosta sprawa . Gdybym to ja zrezygnowała z jego usług , musiałabym mu zapłacić, a on nie ponosi konsekwencji?

Ostatnia edycja:
Błędem było zaufanie i zaniechanie spisania umowy wraz z jej warunkami.

Co do prowadzenia sprawy do końca za kwotę ustaloną to musisz dowieść treści ustaleń.
Co do żądania dopłaty to adwokat musi wykazać zasadność swoich roszczeń.
Dodatkowo to Ty musisz dowieść, że cokolwiek było już płacone.

Przyrównując sprawę do partii szachów - pat (ze wskazaniem na adwokata).

Mam rachunki na 1150 zł, nie wystawił mi jeszcze rachunku za ostatnią wpłatę, tj. 600 zł. 1200 zł , które żąda, muszę zapłacić jutro. Jak mam dowieść treści ustaleń ? Kilka lat temu znajomy wygrał sprawę z adwokatem, który zaprzestał prowadzenia jego sprawy. Adwokat musiał zwrócić nawet to , co było już zapłacone wcześniej. Niestety nie mogę poznać szczegółów, bo znajomy nie żyje.

Ostatnia edycja:
Jeśli to adwokat Cię pozwie, to on będzie musiał przedstawić dowody na to, że umowa przewidywała wynagrodzenie w kwocie 3000 zł. Warto prowadzić wszelkie kontakty w tej sprawie z drugą stroną w formie pisemnej.

Powrót