czy adwokat mozenie miec wgladu do akt?

• Autor wątku Autor wątku klaudia11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudia11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam. Jestem tu poniewaz chcialabym zeby ktos mi podpowiedzial co mam zrobic..brat moj jest w areszcie..ma kilka wyrokow a ja chcac mu jakos pomoc wzielam mu adwokata, (po to zeby zrobili mu zlacz spraw no i zbili mu cos z tego..) podpisalam panu pelnomocnictwo, zaplacilam... A kiedy pojechalam do niego za kilka dni on mi mowi zebym ja albo brat dostarczyli mu syg. spraw kiedy zostal czyn popelniony i kiedy zasadzony...Bo PAn adwokat powiedzial ze jemu nie udostepnia w sadzie tych akt.poniewaz jest prawo o ochronie danych osobowych...Ja sie na tym za bardzo nie znam ale wydaje mi sie ze gosciu ściemnia troszke...jutro mam jechac do tego adwokata i co ja mam mu powiedziec??? poradzcie cos... :(

Jeśli ma pełnomocnictwo od brata to trochę ściemnia. Pewnie, że wygodniej byłoby mu znać sygnaturę akt, ale jeśli wie w jakim Sądzie są akta to sygnaturę może sam ustalić fatygując się do sekretariatu Sądu (tyle że niektórzy adwokaci czasem żądają dodatkowych pieniędzy za każdą wycieczkę do Sądu).

Ten adwokat nie mial pelnomocnictwa od mojego brata tylko ode mnie... tylko wyslal mojemu bratu list zeby on przeslal do niego te syg.akt .Ale przeciez ja mu zaplacilam za ten wglad do akt to dlaczego on chce zebym to albo ja albo brat mu to dostarczyli...nie rozumiem

I wogóle czy jest to prawda ze adwokatowi nie udostepnia wszystkich akt??????????????

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśłi to jest etap postępowania wykonawczego (po wyroku) to nie widze żadnych przeszkód w udostępnieniu adwokatowi z pełnomocnictwem akt sprawy.

Powrót