CZy alimenty w kwocie 700 zł...

• Autor wątku Autor wątku zett
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zett

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, proste pytanie, ale nie Zmieścio się w temacie postu.
Otóż w 2008 wpłaciłem na rzecz żony alimenty w kwocie 10800 zł.
Z tym, że odbywało się to przez pół roku, po 1800 zł.
Kwota do 700 miesięcznie zł jest zwolniona od podatku. Czyli zwolniona od podatku jest kwota 8400, czyli 12 razy 700 ?
Bowiem w tym układzie zależy, jak to liczymy. Jeśli liczę, że przez te 6 miesięcy wpłacałem ponad limit zwolniony od podatku 1100 zł, wyjdzie mi 6600. I od takiej kwoty podatek.
Ale jeśli wezmę obliczone wcześniej 12 razy 700, czyli 8400, wyjdzie mi sumarycznie za rok, że przekroczyłem limit o 2400, i od tej kwoty podatek. Zatem ????

A tak zupełnie na marginesie, ustawodawca najwyraźniej zupełnie nie przewidział mojej sytuacji- spełniam wszelkie warunki do wspólnego rozliczenia z żoną, żona ma wyrok alimentacyjny, płacę dość sporą kwotę i... na druku PIT37 muszę wpisać kwotę dochodów w rubryce "inne dochody małżonki"/ Następnie.... zsumować te przekazywane jej pieniądze z moim całym dochodem i... od tej sumy liczyć podatek. Przykładowo: zarabiam 50 tysięcy, z czego 20 tysięcy płacę żonie tytułem alimentów, po czym rozliczam się wspólnie i obliczam podatek z... 70 tysięcy ;)\ I płącę go, jako jedyny zarabiający w związku.
I osoba w US kłóciła się ze mną, że absolutnie nie jest to podwójne opodatkowanie...

Powrót