Czy asesor sądu może orzekać wyrok łączny?

• Autor wątku Autor wątku mycha148@amorki.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mycha148@amorki.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
mam pytanie,mój mąż w roku 2001 miał orzekany wyrok łączny przez asesora sądu orzekł kare 4 lata i 6 miesięcy,a było 2 lata i 6 miesięcy+2 lata i 6 miesięcy podkreślam że w tej sprawie mąż nie otrzymał adwokata z urzędu i nie dostał również uzasadnienia z tego wyroku łącznego,wiem że jest taka poprawka w konstytucji że asesor sądu nie może orzekać(ustawa z dnia 24 pażdziernika 2007r)i że to jest niezgodne z konstytucją.Jeżeli można jeszcze raz pisać o wyrok łączny to gdzie to można zrobić?do kogo napisać?Jeżeli sąd dopuścił się jakich kolwiek uchybień,a i jeszcze jedno ten wyrok był pierwszym wyrokiem mojego męża i nie okazano mu żadnych okoliczności łagodzących a były takie przesłanki,odrazu dostał wyrok do odsiadki.Bardzo proszę o pomoc.

>mąż nie otrzymał adwokata z urzędu

A wnosił o to?

>i nie dostał również uzasadnienia z tego wyroku łącznego,

A składal wniosek o uzasadnienie?

>wiem że jest taka poprawka w konstytucji że asesor sądu nie może orzekać(ustawa z dnia 24 pażdziernika 2007r)i że to jest niezgodne z konstytucją.

Wiesz, między 2001 a 2007 rokiem to tak około 6 lat minęło...

> i jeszcze jedno ten wyrok był pierwszym wyrokiem mojego męża i nie okazano mu żadnych okoliczności łagodzących a były takie przesłanki,odrazu dostał wyrok do odsiadki.

Widocznie zasłużył.

mycha148@amorki.pl napisał:
wiem że jest taka poprawka w konstytucji że asesor sądu nie może orzekać(ustawa z dnia 24 pażdziernika 2007r)i że to jest niezgodne z konstytucją.
skoro wiesz to wskaż ten przepis....

to jak nie można tego wyroku łącznego napisać jeszcze raz?

gdzie mo żna pisać w tej sprawie do sądu najwyższego?????????????????????????????????????????

Wyrok TK (nie żadna ustawa), który gdzieś tam Ci świta miał wejść w życie po 18 miesiącach od dnia 24 października 2007 r. co oznacza, że gdyby po dniu 24 kwietnia 2009 r. wyrokiem orzekł asesor wyrok byłby nie ważny.

Twój mąż miał orzeczony wyrok łączny w roku 2001. Wyroki TK nie mogą mieć mocy wstecznej, więc wszystko jest ok.

to czyli nie można nic z tym zrobić

Przeczytaj powolutku posty...

nie, nie można

dzienki za pomoc chociaż *(załamka):

CO NAS NIE ZABIJE TO NAS WZMOCNI to już jest chyba słynne na tym forum

Powrót