Czy bank ma prawo decyzji które konto zająć

• Autor wątku Autor wątku emka506
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emka506

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Bank zdjął wszystkie pieniądze z konta s.c. na podstawie tytułu wystawionego na jednego ze współwłaścicieli wg mnie postapił niewłasciwie ( art 505, 778, i 825 pkt 3 KPC) ale co takim przypadku należy zrobić , tytuł z US na os. fizyczna - jednego ze wspólników - urząd skarbowy zasłania sie tym ze to bank decyduje .

Skoro podstawą egzekucji jest administracyjny tytuł wykonawczy, a egzekucję prowadzi US, to zapewne toczy się ona według ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, a nie według kpc.
Przepis prawny:
Art. 81.
§ 1. Zajęcie wierzytelności jest skuteczne w odniesieniu do rachunków bankowych zobowiązanego prowadzonych przez bank, niezależnie od tego, czy organ egzekucyjny wskazał w zawiadomieniu, o którym mowa w art. 80 § 1, numery tych rachunków.
§ 1a. Zajęcie wierzytelności jest skuteczne w odniesieniu do rachunku bankowego prowadzonego dla kilku osób fizycznych, którego współposiadaczem jest zobowiązany. Przepis art. 80 § 2 stosuje się odpowiednio.

Bardzo dziękuję za odpowiedź - zajecie jest skuteczne - bo jak widac pieniadze zniknęły i to wszystkie co do złotówki, bez pozostawienia kwoty wolnej od zajęcia i bez względu na posiadany prze dłuznika udział - powodując brak mozliwości wywiazania sie przez firmę a więc wszystkich współników łącznie z płatnosci min. do US ( pod. doch. i Vat) oraz do kontrahentów - czy przysługuje w takim razie innym wspólnikom roszczenie z tego powodu - jeśli tak to gdzie szukać podstaw i do kogo je kierować?
Sytuacja nie jest ciekawa i sumie "firmę" mozna zamknąć bo już w tej chwili straciła całkowicie płynność finansową , kiedyś już spotkałam się z podobną sytuacją ale wtedy sam komornik stwierdził że faktycznie zajecie takie nie jest właściwe tutaj całą odpowiedzialność zrzucono na bank "który w terminie .... ustosunkuje się .... po przekazaniu do odpowiedniej komórki" - czy nie jest to tak że wspólnicy sc odpowiadają solidarnie ale za długi spółki a nie indywidualne jej członków, jakoś nie uśmiecha mi sie spłacać nie moich długów i to z pieniędzy które jestem winna komuś innemu bo o dochodach to narazie nie może być mowy.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :-)

Ostatnia edycja:
Powrót