Czy bank może umorzyć część kredytu gdy umowa przechodzi do windykacji?

• Autor wątku Autor wątku Marcino21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcino21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Mam bardzo ciekawą dla mnie sprawę, zupełnie tego nie rozumiem.
Otóż:
Wziąłem 6 lat temu Kredyt Restrukturyzacyjny w banku w wysokości
30 tys. złotych.
Raty spłacałem w terminie. Niestety ponad 3 lata temu spotkało mnie nieszczęście i straciłem pracę. Przestałem spłacać kredyt. Jestem do dnia dzisiejszego zarejestrowany w UP jako bezrobotny.
6 listopada bieżącego roku przyszło mi pismo z banku (w którym brałem Kredyt Restrukturyzacyjny) dotyczące częściowego umorzenia zadłużenia względem banku. Umorzenie jest podane w dwóch opcjach.
Opcja 1: 65% umorzenia wartości kredytu
Opcja 2: 50% umorzenia wartości kredytu

Bank, z uwagi na to że przez okres 1037 dni zalegałem ze spłatą należności wynikających z zawartej z Bankiem umowy Kredyt Restrukturyzacyjny, chce sprzedać Wierzytelność. Umowy z Bankiem wygasną automatycznie z dniem sprzedaży Wierzytelności firmie windykacyjnej. Jednakże przed tą sprzedażą Bank postawił dać mi właśnie w/w propozycję związaną z umorzeniem Kredytu.

Zasugerowane warunki poprzedzały zdania:

"Jednakże przed sprzedażą Wierzytelności, Bank postanowił dać Panu okazję do jej spłaty na preferencyjnych warunkach. W związku z powyższym Bank przygotował dla Pana ostateczną propozycję spłaty długu (...)".

Teraz tak. Dano mi 2 lub 4 terminy płatności w zależności od tego, którą z preferowanych opcji bym wybrał. Jednakże, nie została zawarta w tym piśmie do kiedy mam podjąć decyzję.
Jedynymi terminami, które są zawarte to do kiedy mam spłacić zadłużenie w kwocie zmniejszonej 65% lub 50%.

I pytania:
1). Czy jest to możliwe,że Bank dałby mi taką szanse?
2). Czy jest możliwe, że firma windykacyjna, do której dziś dzwoniłem (bo okazało się, że Bank, w którym brałem Kredyt Restrukturyzacyjny przekazał sprawę do firmy windykacyjnej), działa względem dłużnika - czyli mnie, na warunkach, które zaproponował mi Bank?
3). Czy moja żona składając własny podpis razem ze mną przy zawieraniu umowy na Kredyt Restrukturyzacyjny może być zagrożona komornikiem?
4). Czy, gdy ja nie będę zdolny do spłacania innych kredytów, które zaciągnąłem (tzn. gdy umrę ), moja żona lub dzieci będą musiały spłacać moje kredyty?
5). Czy moje rodzeństwo może być także wciągnięte w moje kredyty po moim zgonie i czy będą mogli się z tego zrzec?
6). Jak będzie z moimi długami gdy nie napiszę testamentu?

Przepraszam, że tak się rozpisałem ale nie umiałem tego bardziej skrócić.
Bardzo proszę o doradztwo.
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

1,2) Wygląda na to że Bank wcześniej nie wystapił o BTE i nie nadał mu klauzuli wykonalności (skoro nie było komornika) i wie że przespał terminy i teraz wyegzekwowanie tego zobowiązania może byc trudne próbuje Cię podejść.
3)Jeśli jednak nie ma przedawnienia (albo go nie podniesiesz przed Sądem) to tak za ten kredyt może odpowiadać tównież Twoja żona która podpisała umowę.
4,5,6) To zależy od tego w jaki sposób przyjmą spadek bądź czy go odrzucą.

1).Czyli może być opcja, że zapomnieli przez te 1037 dni wysłać mi upomnienia.
2).Jak mogę się dowiedzieć, że jest przedawnienie?
3).Czy warto wtedy założyć sprawę w sądzie?
4).Gdzie mam się zgłosić jeżeli chciałbym zacząć powoli spłacać Kredyt Restrukturyzacyjny? Do Banku czy do firmy windykacyjnej?

Trochę to dziwne dla mnie. Nigdy z czymś takim nie miałem do czynienia.

Jeszcze jedno. Mam już komornika " na karku ".
5).Czy komornik może przyjść do mnie do domu jeszcze raz powołany przez inny bank?
6).Jeżeli moja żona nie posiada swojego majątku (nic na siebie nie ma oprócz świadczeń nieopodatkowanych) to może zająć coś w domu?
7).Niektóre rzeczy w domu zakupił mój syn. Czy mogą owe rzeczy zająć?

W jakim terminie od upłynięcia daty zapłaty za ratę Bank może zgłosić sprawę do firmy windykacyjnej?

Najlepsze jest to, że przychodziły jakieś pisma z tego Banku, w którym brałem Kredyt ale nie zwracałem na nie zbytnio uwagi i wyrzucałem te pisma.
Tyle, że nic do tej pory nie przyszło mi z windykacji, którą wezwał ten bank, w którym mam ten Kredyt Restrukturyzacyjny.

1) Albo wysyłali je nia nie aktualny adres jeśli się zmienił w między czasie.
2) Musisz dowiedzieć się kiedy umowa kredytu została rozwiązana przez bank albo zgodnie z umową z powodu braku spłaty automatycznie - jeśli od tego terminu minęły trzy lata jest przedwnione.
3) To Bank czy wierzyciel który odkupi ewentualnie dług musi wystąpić do Sądu i wtedy Ty podajesz zarzut przedawnienia. Nie odwrotnie.
4) Skontaktować się z tą jednostką która wysłała informację. Jednakże Pamiętaj że wtedy uznasz dług i przedawnienie przestanie mieć zastosowanie.
5) Tak komornik może prowadzić egzekucję dla kilku wierzycieli.
6,7) Tak patrz wątek przypięty - zajęcie nieruchomości

BTW: Wyrzucanie imiennej korespondencji (tym bardziej z Banku) nie jest rzeczą rozsądną...

Wiem, że nie jest rzeczą rozsądną.... ale człowiek uczy się na własnych błędach....

A czy komornik może zająć świadczenia rodzinne, zasiłki rehabilitacyjne i kształcenia, oraz dodatek na częściowe pokrycie kosztów utrzymania otrzymywane w ramach założonej rodziny zastępczej?

Podkreślam, że w/w świadczenia i ten dodatek na częściowe pokrycie kosztów utrzymania jest nieopodatkowane.

Ostatnia edycja:
Powrót