Czy bank postępuje zgodnie z prawem?

• Autor wątku Autor wątku Piotr59
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Piotr59

Piotr59

Użytkownik
Odpowiedzi
193
Witam, Kwota wolna od zajęcia komorniczego na koncie to 1575zł i tutaj jest wszystko jasne. Musi zostać wykorzystana w danym miesiącu jeżeli miesięczne wpływy na konto są zbliżone do kwoty wolnej. Każdy dodatkowy wpływ na konto powyżej kwoty wolnej jest automatycznie przekazywany do komornika i z tym się nie dyskutuje. Pytanie jest następujące i tutaj posłużę się przykładem. Mamy np. 29 listopada, a na koncie kwotę 250 złotych. Klient idzie do sklepu, płaci kartą i w stu procentach wykorzystuję posiadane na koncie pieniądze. Bank to od razu widzi transakcję, a kwotę na koncie traktuję jako zablokowaną. Zaczyna się nowy miesiąc, saldo na koncie 0,70. Około 10-tego wpływa na konto 1590 złotych. Klient jest świadomy, że 15,70 zostanie przekazane do komornika. Następuje jednak zdziwienie, bo oprócz w/w kwoty, bank przekazuje do komornika jeszcze całą płatność z karty z dnia 29 listopada. Wygląda to tak, jakby pieniądze zostały przeniesione na następny miesiąc, czyli zostały na koncie. Czy bank postępuje słusznie? Będę wdzięczy za odpowiedzi. Mam nadzieję, że jasno opisałem problem. Pozdrawiam

Szkoda czasu i energii na takie dywagacje, nie masz wpływu na to, co z Twoimi pieniędzmi robi bank jeśli pozwalasz, by w ogóle nimi dysponował. Ucz się na "błędach" i dopóki nie uregulujesz zadłużenia schowaj kartę na dno szuflady. Używaj gotówki. Taka moja rada.

Alladyn_A napisał:
Szkoda czasu i energii na takie dywagacje, nie masz wpływu na to, co z Twoimi pieniędzmi robi bank jeśli pozwalasz, by w ogóle nimi dysponował. Ucz się na "błędach" i dopóki nie uregulujesz zadłużenia schowaj kartę na dno szuflady. Używaj gotówki. Taka moja rada.

Ale nie odpowiedź na moje pytanie. Przecież to jest forum prawne, a nie "wujek dobra rada". Jeżeli ktoś zna odpowiedź, to będę wdzięczny. Pozdrawiam

Panie Piotrze, to nie jest pytanie natury prawnej. Odpowiedź: bank postępuje zgodnie z prawem może być prawdziwa, ale odpowiedź przeciwna również może być prawdziwa. Proszę udać się do banku i uzyskać informację o terminach rozliczeń karty, którą Pan używa. Każdy bank ma swoje wewnętrzne procedury. Mam nadzieję, że wyjaśniłem. W poprzednim poście chciałem faktycznie pomóc.

Czasami płatności kartą bank rozlicza nie w tym samym dniu np. piątek wieczorem płacisz a bank rozliczy je w poniedziałek. Pewnie to nawet nie jest tak że to wina osoby z banku tylko zapewne "oprogramowania " jakie mają i które robi to automatycznie.

Tak jak Alladyn napisał , należy gotówkę wybierać z konta zaraz po wejściu pieniędzy na konto gdyż nigdy nie wiadomo co tam się odwali w banku.

Powrót