Czy bank u którego jesteśmy dłużnikiem ma obowiązek zaksięgować wpłątę na kapitał

• Autor wątku Autor wątku Ona68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ona68

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Chcę spłacić w pierwszej kolejności zadłużenie główne czyli kapitał. Wierzyciel robi jak chce raczej na własną korzyść wpłatę księguje na odsetki a ewentualnie jakąś część na kapitał . Jest to niekorzystne dla dłużnika , ponieważ kapitał albo stoi w miejscu albo nie znacznie się zmniejsza natomiast odsetki rosną. Chcę wpłącić daną kwotę z zaznaczeniem w tytule na spłątę kapitału i moje pytanie czy bank w moim przypadku ma obowiązek zaksięgować mój przelew zgodnie z moją wolą:)

bank w pierwszej kolejności księguje,spłate na wszystkie koszty jakie poniósł w zwiazku z niezpałacaniem kredyt.czyli wezwanie monity itp.pozniej na odsetki zalegle odsetki biezace na koncu na kapital.i ma takie prawo,i nic nie jestes mu w stanie zrobic.najlepiej podpisz jakies porozumienie,ugode aby ksiegowali w pierwszej kolejnosci na kapital.maja taka mozliwosc jezeli tylko wytraza na to swoja wole

acha to co napiszesz w poleceniu zapłaty nie ma znaczenia.najpierw wszystko to co zaległe a pozniej kapitał.

Powrót