Czy banki wysyłają między sobą informację o wykorzystaniu kwoty wolnej od zajęcia?

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 901
Witam.
Mam pytanie. Dłużnik sprzedaje w internecie. Ma kilka rachunków w różnych bankach. Wszystkie zajęte przez Komornika. Po wykorzystaniu kwoty wolnej na jednym rachunku - podaje kupującym kolejny rachunek do wpłat. Kiedy i na nim przekroczy kwotę wolną od zajęcia - podaje kolejny. I tak w koło Macieju...Komornik nie może nic wyegzekwować. Czy banki informują się nawzajem o wykorzystaniu kwoty wolnej od zajęcia? Np. po peselu właściciela rachunku?
Pozdrawiam

Zadzwoniłem kontrolnie do 3 banków i dowiedziałem się, że nie przesyłają takich informacji...Niestety...

Kwota wolna tyczy się konta nie osoby. Tak ten przepis został skonstruowany. Możesz mieć nawet kilka kont w tym samym banku i kwota wolna będzie dla każdego konta respektowana.

Co nie zmienia faktu, że takie ukrywanie majątku przed komornikiem i utrudnianie egzekucji jest penalizowane. W dodatku jest działaniem na szkodę wierzycieli.

Swoją drogą kiedyś na tym forum była zasada, że nie uczymy omijania prawa. Czy coś się zmieniło i teraz już można doradzać w tym zakresie?

A pomyślałeś że autor może być wierzycielem?

Freder napisał:
Możesz mieć nawet kilka kont w tym samym banku i kwota wolna będzie dla każdego konta respektowana.

Chodzi o konta bankowe w różnych bankach

Napisał tomek001
"A pomyślałeś że autor może być wierzycielem?"

Dokładnie. Napisałem to w pierwszym poście :cool:

PanGonzo napisał:
Co nie zmienia faktu, że takie ukrywanie majątku przed komornikiem i utrudnianie egzekucji jest penalizowane. W dodatku jest działaniem na szkodę wierzycieli.

Swoją drogą kiedyś na tym forum była zasada, że nie uczymy omijania prawa. Czy coś się zmieniło i teraz już można doradzać w tym zakresie?

Przecież nikt nie doradza, szczególnie że autor nie jest dłużnikiem a wierzycielem. Przedstawianie jak działa przepis nie jest doradzaniem.

Freder napisał:
Kwota wolna tyczy się konta nie osoby. Tak ten przepis został skonstruowany. Możesz mieć nawet kilka kont w tym samym banku i kwota wolna będzie dla każdego konta respektowana.
Nie zgadzam się. Kwota wolna od zajęcia dotyczy osoby dłużnika, a nie konkretnego rachunku bankowego.
Inna sprawa to sposób tego wyegzekwowania. O ile nie ma problemu w ramach jednego banku, to już problem jest w sytuacji gdy rachunki są w różnych bankach.

To doczytaj przepisy. Zawsze jest mowa o rachunku bankowym (liczba pojedyncza) a nie rachunkach (liczba mnoga). Gdyby ustawodawca chciał żeby traktować wszystkie rachunki dłużnika łącznie i żeby stosować kwoty wolne do wszystkich rachunków łącznia a nie indywidualnie to by tak te przepisy sformułował.

Nie wiem o jakim przepisie mówisz bo ja o art. 54 ust 1 pr. bankowego którego treść zamieszczam poniżej :

" Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego, w każdym miesiącu kalendarzowym, w którym obowiązuje zajęcie, do wysokości 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz.U. z 2020 r. poz. 2207), przysługującego pracownikowi zatrudnionemu w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy"

Powrót