Czy będą konsekwencje ...

• Autor wątku Autor wątku mazur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mazur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam do was jedno pytanie. Moja siostra 2 lata temu wszysła za mąż aktualnie się rozwodzi, dziecko jest z jej mężem, nie wiadomo gdzie ona mieszka. Przez ten cały czas narobiła sobie długów. I tu moje pytanie ... Czy moi rodzice (czyli mojej siostry też :) ) będą mieli jakieś konsekwencje jeżeli ich pełnoletnie dziecko narobiło długów i ich nie spłaca ??? Prosze o odpowiedź WAŻNE !!!! ... z góry ^^ dzięX

Tak, bardzo prawdopodobne.
Szczególnie że z tego co słyszałem alimenty mogą normalnie ściągać z rodziców w takich przypadkach więc z innymi długami też pewnie jest taka możliwość.
Choć dobrze by było jak byś powiedział jakie to są długi

Grzesiek: Masz na to poparcie prawne?

Bo na moj gust to rodzice pelnoletniej osoby nie odpowiadaja za jej dlugi.
Co innego maz, o ile dlugi byly w czasie malzenstwa i nie bylo rozdzielnosci majatkowej.

[cytat="Grzesiek1@osbeta.org"]Tak, bardzo prawdopodobne.
Szczególnie że z tego co słyszałem alimenty mogą normalnie ściągać z rodziców w takich przypadkach więc z innymi długami też pewnie jest taka możliwość.
Choć dobrze by było jak byś powiedział jakie to są długi[/cytat]

Rodzice odpowiadający za długi pełnoletnich dzieci? Hmmm, ciekawe :what:
W takim razie chyba wszyscy powinniśmy ubezwłasnowolnić swoich członków rodziny, bo nie wiadomo, czy nie będziemy musieli spłacać ich długów :D
A tak na poważnie: jeśli rodzice nie poręczyli długu córki, to w żadnym wypadku nie odpowiadają za jego spłatę.
Co do alimentów, to nie jest tak, że mogą ściągać z rodziców, jeśli zobowiązane do alimentów dziecko nie płaci. Do tego potrzebny jest wyrok sądu, w którym zobowiązanymi stają się rodzice zobowiązango, czyli dziadkowie uprawnionego dziecka.

moja siostra ma długi w banku za kredyty
teraz moja mamuśka się boi bo niechce przez głupotę swojego dziecka być obciążona kosztami. mamuśka jest na rencie. siostra odeszla od meza i córki.

Powtórzę: jeśli Twoja mama nie poręczała kredytu córki, to nie odpowiada za jego spłatę.

Powrót