Czy będę musiał płacić alimenty

• Autor wątku Autor wątku mrwhite007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrwhite007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam 17 lat, moja ex zaszła w ciążę i planuje urodzić dziecko którego nie chce. Jestem obecnie na 2 roku technikum. Gdy dziecko się urodzi będę na 3 roku i będę miał ukończone 18 lat. Ale nie będę pracował. Czy ona moze mnie pozwać o alimenty ?Czy moi rodzice będą musieli je płacić ?

Ona ma 19 lat gdy urodzi będzie miała prawie 20

Tak. Jak nie ty to fundusz. Ale tobie będzie rósł dług.

Twoja ex może też, w razie znalezienia się powoda w niedostatku, żądać alimentów od Twoich rodziców. Także, chłopie, jak chcesz być chłopem, a nie chłopaczkiem, weź odpowiedzialność za to, co robiliście, tak jak ona. Idź do roboty, choćby dorywczej, sąd bierze pod uwagę możliwości zarobkowe, przy chodzeniu do szkoły nie będą duże.
Niemniej jednak jak nie będziesz chciał wziąć odpowiedzialności, to sąd Cię do tego zmusi.
Dodatkowo, jeśli zajmiesz się dzieckiem, możesz liczyć na niższe alimenty, bo jeśli będziesz miał rzadki kontakt, matka, spełniając obowiązek alimentacyjny przez opiekę, może żądać nawet 100% kosztów utrzymania dziecka od Ciebie. Ona będzie z nim, zwłaszcza na początku, 24h na dobę.

Oczywiście że będziesz zobowiązany do płacenia alimentów. Wasze czyny doprowadziły do stworzenia nowego człowieka. Teraz waszym obowiązkiem będzie zapewnić mu byt.

Powrót