Czy będę musiała zwracać rentę?

• Autor wątku Autor wątku kamila28061
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamila28061

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
W czerwcu 2010r kończę 25 lat i do tego czasu mam przyznaną rentę rodzinną. Dotychczas moje wynagrodzenie nie przekraczało ustalonego maksimum. Od 07.12.2009 będę miała nową umowę i wynagrodzenie 2200zł brutto + premia kwartalna. Wiem, że do lutego muszę przedsawić zarobki za ubiegły rok, oczywiście nie będą one wyższe niż ustalone. Od stycznia do czerwca 2010 roku jednak przekroczą 70% przeciętnego wynagrodzenia, czy ZUS w lutym 2011 wezwie mnie do wykazania dochodów za rok 2010, jeśli renta w połowie roku się kończy? Czy będę musiała zwracać nadwyżkę? Jak wówczas lepiej przedstawić dochód kwartalnie, czy rocznie? Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji?
z góry dziękuję za odpowiedź

Po pierwsze o zmianie wysokośći dochodów należy poinformować ZUS - na bieżąco np. w formie oświadczenia. Na podstawie tego ZUS na bieżąco zmieni/zmniejszy kwotę wypłacanego świadczenia i w przyszłości nie będzie trzeba nic zwracać.
Tak czy owak:) po zakończeniu roku A (do końca lutego następnego roku B), należy przedłożyć zaświadczenia najlepiej dot. poszczególnych miesiący jak i całego roku, czasem obliczonie średniego miesięcznego zarobku wypada korzystniej dla świadczeniobiorcy.
Po drugie: kwota =70% przec. wynagr. w 2010 roku może ulec zmianie.

Powrót