Czy będzie należał mi się zasiłek

• Autor wątku Autor wątku danonl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danonl

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Więc tak. Dostałem wypowiedzenie o prace, które kończy się z ostatnim dniem marca. Ostatnie 6 dni marca będę przebywał na urlopie i w tym czasie będę chciał podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie. I tak się zastanawiam jeżeli u nowego pracodawcy przepracuję np. tylko miesiąc bo nie dostane nowej umowy zlecenia, bądź sam nie będę chciał podpisywać nowej umowy, to czy wtedy, po zarejestrowaniu się w UP będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych? Zaznaczę, że u poprzedniego pracodawcy pracowałem przez okres 7 lat, a u nowego być może tylko przez miesiąc na umowę zlecenie.

Przez te 7 lat w ramach jakiej umowy pracowałeś i jakiej wysokości brutto było Twoje eynagrodzenie?
Z jakiego powodu została wypowiedziana umowa?

Przez 7 lat pracowałem na umowę o pracę, przeważnie była to najniższa krajowa. Czy wysokość wynagrodzenia ma znaczenie przy umowie o pracę? Została wypowiedziana z powodu redukcji etatu, aczkolwiek na wypowiedzeniu takiej informacji nie ma (z tego co wiem pracodawca nie ma obowiązku pisać takich rzeczy).

Wysokości wynagrodzenia musi odpowiadać co najmniej minimalnemu wynagrodzeniu za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy. Czy był to cały etat oraz czy w ostatnich 18 miesiącach zdarzało się, że wynagrodzenie było niższe niż minimalne?

Ostatnia edycja:
Chyba się nie jasno wyraziłem :).
Tak, był to pełny etat, więc chyba wynagrodzenie nie mogło być mniejsze, niż najniższa krajowa? W końcu to najniższa krajowa, jak ją zwiększyli to automatycznie moja pensja wzrosła o te kilka złotych.
Ja wiem, że po 31 marca jak się zarejestruje w UP to zasiłek będzie mi się należał.
Chodzi mi jednak o to czy będąc ostatni tydzień pracy na urlopie wypoczynkowym, podejmę pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie, przepracuję tylko miesiąc, i czy wtedy rejestrując się w UP dostanę zasiłek, skoro u nowego pracodawcy pracowałem tylko miesiąc.

Czy nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć na pytanie dotyczące zasiłku?

Jeśli w ostatnich 18 miesiącach od daty zarejestrowania się w PUP, przepracował Pan 12 miesięcy z wynagrodzeniem od którego odprowadzany był fundusz pracy, to spełnia Pan warunki.

Powrót