B
bartek8241
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 47
W dużym skrócie - wyimaginowany dług w link4 (nie zarejestrowali wypowiedzenia - potem się przyznali), po 3 latach nagle list od komornika działającego w imieniu PRESCO, list do e-sądu ze sprzeciwem (niewłaściwe powiadomienie - na stary adres zameldowania), e-sąd cofa klauzulę wykonalności i przenosi sprawę do sądu właściwego. Kolejne 3,5 roku i Presco sobie o mnie przypomina - chcą "polubownie" załatwić sprawę. Sama windykatorka przyznała (chyba niechcący), że sprawa została umorzona w sądzie właściwym bo nie uzupełnili braków formalnych. Podziękowałem za ich dobre chęci i zachęciłem do wystąpienia na drogę sądową, bo polubownie możemy sobie pogadać o pogodzie tudzież wyższości świąt wielkanocy nad Bożym narodzeniem.
Meritum - pomijając fakt przedawnienia (pewno zaraz będzie 3 lata od żądania sądu do uzupełnienia braków), pytanie moje brzmi:
1) Czy bez wyroku przyznającego Presco rację można mnie wpisać do BIK itd,
2) W przypadku gdy sprawa trafi na wokandę i wniosę o uznanie przedawnienia - gdy Presco mimo tego wygra (w co mocno wątpię bo mam dość jasne dowody), czy sąd z automatu umarza postępowanie wobec przedawnienia, czy uznaje racje powoda (wyrok uznający ządania za zasadne) ale z powodu przedawnienia, firma windykacyjna ma związane ręce. Wiem, że wtedy mogą mnie wpisać na listy dłużników.
Meritum - pomijając fakt przedawnienia (pewno zaraz będzie 3 lata od żądania sądu do uzupełnienia braków), pytanie moje brzmi:
1) Czy bez wyroku przyznającego Presco rację można mnie wpisać do BIK itd,
2) W przypadku gdy sprawa trafi na wokandę i wniosę o uznanie przedawnienia - gdy Presco mimo tego wygra (w co mocno wątpię bo mam dość jasne dowody), czy sąd z automatu umarza postępowanie wobec przedawnienia, czy uznaje racje powoda (wyrok uznający ządania za zasadne) ale z powodu przedawnienia, firma windykacyjna ma związane ręce. Wiem, że wtedy mogą mnie wpisać na listy dłużników.