Czy bez wyroku firma windykacyjna może wpisać mnie do BIK

• Autor wątku Autor wątku bartek8241
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek8241

Użytkownik
Odpowiedzi
47
W dużym skrócie - wyimaginowany dług w link4 (nie zarejestrowali wypowiedzenia - potem się przyznali), po 3 latach nagle list od komornika działającego w imieniu PRESCO, list do e-sądu ze sprzeciwem (niewłaściwe powiadomienie - na stary adres zameldowania), e-sąd cofa klauzulę wykonalności i przenosi sprawę do sądu właściwego. Kolejne 3,5 roku i Presco sobie o mnie przypomina - chcą "polubownie" załatwić sprawę. Sama windykatorka przyznała (chyba niechcący), że sprawa została umorzona w sądzie właściwym bo nie uzupełnili braków formalnych. Podziękowałem za ich dobre chęci i zachęciłem do wystąpienia na drogę sądową, bo polubownie możemy sobie pogadać o pogodzie tudzież wyższości świąt wielkanocy nad Bożym narodzeniem.

Meritum - pomijając fakt przedawnienia (pewno zaraz będzie 3 lata od żądania sądu do uzupełnienia braków), pytanie moje brzmi:

1) Czy bez wyroku przyznającego Presco rację można mnie wpisać do BIK itd,
2) W przypadku gdy sprawa trafi na wokandę i wniosę o uznanie przedawnienia - gdy Presco mimo tego wygra (w co mocno wątpię bo mam dość jasne dowody), czy sąd z automatu umarza postępowanie wobec przedawnienia, czy uznaje racje powoda (wyrok uznający ządania za zasadne) ale z powodu przedawnienia, firma windykacyjna ma związane ręce. Wiem, że wtedy mogą mnie wpisać na listy dłużników.

bartek8241 napisał:
1) Czy bez wyroku przyznającego Presco rację można mnie wpisać do BIK itd
Do BIK to może wpisać tylko bank (to informacja kredytowa). Masz zapewne na myśli BIG. Tak, może.
bartek8241 napisał:
2) W przypadku gdy sprawa trafi na wokandę i wniosę o uznanie przedawnienia - gdy Presco mimo tego wygra (w co mocno wątpię bo mam dość jasne dowody), czy sąd z automatu umarza postępowanie wobec przedawnienia, czy uznaje racje powoda (wyrok uznający ządania za zasadne) ale z powodu przedawnienia, firma windykacyjna ma związane ręce. Wiem, że wtedy mogą mnie wpisać na listy dłużników.
Zupełnie niezrozumiały wywód. Jeśli roszczenie rzeczywiście uległo przedawnieniu i taki zarzut zostanie podniesiony w sądzie, to nie ma szans by wtedy powód wygrał. W takiej sytuacji zapadnie wyrok oddalający powództwo. Po takim wyroku wpisanie do BIG byłoby bezprawne. Wierzyciel może też cofnąć pozew i wtedy nie zapadnie wyrok. Wtedy wpisanie do BIG nadal będzie możliwe.
Teraz najważniejsze, jeśli zostaniesz wpisany do BIG, a podstawa tego wpisu jest niesłuszna (wyimaginowany dług), będziesz mógł wystąpić do sądu o odszkodowanie przeciwko wpisującemu (udowadniając niezasadność wpisu). Nie myśl tylko, że ew. przedawnienie tego długu ma tu jakieś znaczenie. Przedawniony dług nadal istnieje i oczywiście może być podstawą wpisu (chyba, że istnieje wyrok oddalający, o czym pisałem wyżej).

Przy okazji zaznaczam że:
bartek8241 napisał:
W dużym skrócie - wyimaginowany dług w link4 (nie zarejestrowali wypowiedzenia - potem się przyznali),
więc roszczenie nie istnieje. Niech Presco sobie dokona cesji zwrotnej, albo wyrzuci na śmietnik. Należy powiadomić Presco i uprzedzić, że czynność wpisu z uwagi na okoliczności sprawy będzie z całą surowością prawa przez ciebie ścigana

Powrót