Czy bezrobotnemu w Niemczech przysługuje ubezpieczenie zdrowotne od państwa

• Autor wątku Autor wątku docto1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W Niemczech nie mozna sie zameldowac ani telefonicznie ani listownie, bo trzeba podpisac swistek o zameldowaniu w obecnosci urzednika.

Urzedy meldunkowe w Niemczech wymieniaja miedzy soba dane i predzej czy pozniej dojda do tego, ze sie nie wymeldowales. A w Niemczech nie mozna sie zameldowac na drugi Hauptwohnsitz bez wymeldowania z pierwszego

Dzięki pogodniak. Pisząc "W Niemczech nie mozna sie zameldowac ani telefonicznie ani listownie" chodziło ci zarówno o ZAmeldowanie jak i WYmeldowanie, czy tylko ZAmeldowanie?

Mam nadzieję że uda się to rozwiązać bez problemów większych. Ale w kwestii jeszcze kasy chorych, to w grę nadal ewentualnie wchodziła by albo amnestia albo wytłumaczenie że po zakończonych studiach w Niemczech przebywałem w innym kraju, tam opłacałem składki i w związku z tym zwolnienie z teoretycznych zaległych opłat?

Normalna zasada jest taka: mieszkasz w miescie A, przeprowadzasz sie do miasta B, idziesz w miescie B do urzedu meldunkowego, podajesz im ostatni adres w Niemczech, oni sami cie wymeldowuja ze starego adresu i melduja cie na nowy. Jesli nie dopelniles obowiazku wymeldowania sie ze starego adresu, chociaz od lat tam nie mieszkasz, to mozesz sprobowac zglosic sie do nich listownie i wyjasnic sprawe. Ale to bedzie naprawde wymagalo dobrej woli od nich, zeby nie bylo z tego konsekwencji.

Sprawa ubezpieczenia chorobowego jest inna kwestia, bo oni nie maja sami z siebie nic wspolnego z urzedem meldunkowym. W kasie chorych musisz wypelnic formularz zgodny ze stanem faktycznym, gdzie mieszkales przez ostatnie 12 (albo 24 miesiace, nie pamietam z glowy) i gdzie byles ubezpieczony. Jesli to byla zagranica, panstwo unijne, kasa chorych musi sprawdzic, czy byles w tym kraju ubezpieczony. W tym celu elektronicznie zwraca sie do instytucji ubezpieczeniowej tego kraju, ktora elektronicznie przesyla zaswiadczenie o okresie ubezpieczenia w tym kraju. To trwa pare tygodni.

A wiec kwestia zameldowania jest do wyjasniania w urzedzie meldunkowym a kwestia ubezpieczenia w kasie chorych. Jedno z drugim nie ma az tak duzo do czynienia, to sa osobne kwestie

a może ktoś jeszcze tu zajrzy i odpowie na moje wątpliwości?
mieszkam i pracuję od dwóch lat w Niemczech na Gewerbe, przez cały ten czas nieubezpieczona... w styczniu biorę ślub- z Polakiem, który pracuje i jest ubezpieczony Czy kasa chorych ubezpieczy mnie na meża bez problemów czy może przyczepią się do zaległych składek?

Powrót