Czy cofać częściowo roszczenie?

• Autor wątku Autor wątku rgr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rgr

Użytkownik
Odpowiedzi
138
1. Wniosłem do Sądu pozew o zapłatę za wynajem mieszkania (+ odsetki maksymalne, bo takie były w umowie + koszty).

2. Najemcy spłacili należność główną, ale bez odsetek.

3. Do sądu napisałem, że:

W odpowiedzi na pismo z dn. 19.07.2003 strona powodowa oświadcza, że potwierdza zapłatę należności głównej przez stronę pozwaną.
Jednocześnie strona powodowa nadal wnosi o zasądzenie kwoty 4374,78 zł tytułem odsetek maksymalnych (zgodnie z umową najmu), odsetek ustawowych od tej kwoty od dnia 07.07.2023 do dnia zapłaty oraz zasądzenie zwrotów kosztów postępowania.

4. Sąd mi teraz napisał, że "w związku z częściowym spełnieniem świadczenia mam się określić czy cofam pozew, do jakiej kwoty cofam pozew i czy z zrzeczeniem czy bez zrzeczenia się roszczenia"

Czy w moim piśmie było coś niejasne, czy może nikt nie przeczytał? Wysłać jeszcze raz takie samo czy coś dodać?

Skoro spłacili część to masz cofnąć w części powództwo, inaczej przegrasz w tej części sprawę. Masz napisać, że cofasz o tyle i tyle zł z należności głównej ze zrzeczeniem się roszczenia.

yogi123 napisał:
Skoro spłacili część to masz cofnąć w części powództwo, inaczej przegrasz w tej części sprawę. Masz napisać, że cofasz o tyle i tyle zł z należności głównej ze zrzeczeniem się roszczenia.

Dzięki, napisałem że cofam i zrzekam się w części dotyczącej należności głównej, a podtrzymuję roszczenie odnośnie odsetek i zwrotu kosztów postępowania.

Powrót